Реклама / Ads
0| 3246 |24.12.2022 НОВИНИ

В рождественската нощ се сбъдват древните пророчества за идването на света на Божия син

.
В рождественската нощ се сбъдват древните пророчества за идването на света на Божия син, който е Спасител на човечеството.
 

Денят преди Рождество Христово е един ден на подобаваща подготовка за посрещане на празника. Какво означава да се подготвим? Да осъзнаем, че Бог стана човек, словото стана плът, Бог слезе от небесата на земята заради спасението на човешкия род. И не е важно колко ястия и колко постни ще бъдат те, доколкото да се съберат всички пред запаленото кандилце, пред поставената икона и като православни християни да празнуваме, изпълнени с духовна радост, това славно събитие.

 

Първоначално Рождество Христово се е празнувало заедно с Богоявление. Едва през IV в. празникът се установява отделно. С постепенното му налагане се променят и изображенията в иконографията на Рождество.

 

Най-важният персонаж в иконографската сцена е на Богородица, която се изобразява или седяща или лежаща до одъра с младенеца, казва по БНР богословът от Шуменския университет Галя Йорданова:

 

"Седяща до яслата е символ на безболезненото раждане на Исус Христос и потвърждаване на непостижимото девство на тази, която е преди Рождеството дева, по време на раждането и след Рождеството си остава дева".

 

Сцената на Рождество Христово се изобразява в пещера, която не се споменава в евангелията, но тя олицетворява ада, падналият свят, в който възсиява слънцето на правдата. В иконографията присъства и образа на Йосиф Обручник обикновено като замислен старец, който се съмнява, че дева може да има потомство.

 

В навечерието на Рождество Христово в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 18:00 часа ще бъде отслужено празнично богослужение. То е традиционно и изразява надеждата за раждането на Спасителя Христос. С Бъдни вечер завършва и поста, който е част от духовната подготовка за празника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 34680 |11.05.2020 Проф. Дамян Попхристов: Сбъдват се пророчества на богомилите. Заобичахме вещите повече от хората . 1| 4317 |05.01.2020 В нощта срещу Богоявление се сбъдват желания . 0| 6798 |19.02.2007 Апостола раздава автографи или как се сбъдват кошмарите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads