Реклама / Ads
10| 5606 |05.01.2012 НОВИНИ

Ромски барони в ареста, поръчали убийството на висш прокурор

.
Трима ромски барони са арестувани за заговор за убийство на висш магистрат, Ицо Папата и бизнесмен от Своге.
 

Едната мишена бил прокурорът от Върховната касационна прокуратура Олег Янев, бивш следовател по делото за убийството на Андрей Луканов, пише 24 часа. Той бил поръчан заради издирвания подземен бос от Костинброд Йосиф Йосифов-Йоско, съобщиха наши източници, но отказаха подробности. Тримата роми наели чужденец от бивша съветска република, който поискал 125 хил. евро, за да изпълни мократа поръчка. После кандисал да му платят само 100 хил. евро. За другите две жертви поръчителите обещали 75 000 евро. Янев трябвало да бъде ликвидиран в първите дни след Нова година. Арестите осуетили убийството. Двама от заподозрените роми са братя от град Левски с прякори Чамур и Вачето.

Става въпрос за Георги Иванов и Васил Георгиев, съобщи БНТ снощи. Според други източници братята се казват Горанови. Третият задържан е Любо Къдравия от Костинброд. Според местни хора става дума за Любомир Илиев, собственик на солидна строителна фирма. Не вярвам Любо Къдравия да се замеси в такова нещо, той е сериозен мъж, коментира ромски лидер. Любомир Илиев е роднина на осъдения наскоро на първа инстанция бивш районен прокурор на Оряхово Тома Томов и братовчед на лидера на ромската организация ДРОМ Илия Илиев.

"Разследването не е при нас, има специализирани структури", каза вчера софийският градски прокурор Николай Кокинов. От пресслужбата на новата специализирана прокуратура също заявиха, че делото не е при тях. Ако има спор за подсъдност, той ще се реши днес от ВКП, уточни магистрат.

Тримата са задържани с полицейска мярка за 24 ч, съобщи снощи Стелиана Кожухарова, говорител на главния прокурор. Тя уточни, че днес ще бъдат повдигнати обвинения на задържаните. От това ще зависи коя прокуратура ще се занимава със случая, заяви Кожухарова. Разследващите научили за подготовката на трите убийства от чужденеца, който бил арестуван в средата на декември у нас. Той разказал, че ромите първо говорили с него да отстрани Христо Върбанов-Ицо Папата и Шмит Точев от Своге. Наемникът се съгласил. Когато разбрал обаче, че третата мишена е прокурор от София, се уплашил. По-късно издал поръчителите на полицията. Криминалистите започнали подслушване и проследяване на ромските босове. Решили да не ги арестуват веднага, за да натрупат улики срещу тях. Планът бил да ги задържат след Нова година.

Олег Янев е поръчан заради издирвания Йосиф Йосифов-Йоско, който бил покровител на Любо Къдравия, смятат разследващите. Преди години Йоско бе задържан първо като заподозрян за убийството на Филип Найденов-Фатик. После го разследваха за изчезването на хърватския килър Иван Може. Йоско обаче се отърва и в двата случая.

В момента той е обявен за национално и международно издирване като шеф на престъпна група. В Костинброд твърдят, че никой не го е виждал. Магистратът Олег Янев остана в историята с разследването на убийството на Андрей Луканов, което водеше заедно с покойния си вече колега Богдан Карайотов. Петимата подсъдими за екзекуцията на бившия премиер първоначално бяха осъдени на доживотен затвор, но после апелативните магистрати ги оправдаха, а Върховният съд потвърди оправдателната присъда. Другата мишена, която трябвало да бъде ликвидирана - Христо Върбанов-Ицо Папата, сега е подсъдим за изнудване на бившия шеф на Гражданска защита Никола Николов. Преди години Ицо Папата оцеля при атентат в София. (24часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 6421 |19.12.2011 Затворник: Филчев поръчал убийството на ямболската адвокатка . 20| 7365 |09.12.2011 Обвиненият за убийството пред "Соло" - невинен . 4| 5206 |02.12.2011 Прибраха трима за убийството жена в Люлин . 7| 5646 |24.11.2011 Задържаният за убийството на Яна на свобода

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads