Реклама / Ads
2| 5470 |03.08.2011 НОВИНИ

"Росатом" опровергава слухове за отказ от "Белене"

.
"Атомстройекспорт" няма да спре участието си по проекта АЕЦ "Белене" дори и след три месеца, като междувремено се надява да намери разумни решения на всички възникнали въпроси.
 

Така говорителят на компанията Сергей Новиков опроверга за телевизия Европа разпространената от вестник „Независимая газета” информация, че компанията може да спре участието си в проекта през ноември.

"Не, не е вярно, защото сега "Атомстройекспорт" и българската Национална електрическа компания са в сериозни преговори заради договора с HSBC. Tози период на преговори беше удължен заради българското искане и сега ще имаме още три месеца да предоговорим условията, да изясним всички детайли и да отговорим на всички въпросителни. Тогава, ако и двете страни са съгласни да го подпишат, проектът ще бъде реализиран" - каза Новиков.

Новиков обяви ясно, че дори в случай на неуспешно развитие на отношенията между българската и руската страна, нито изпълнителят "Атомстройекспорт", нито компанията-майка "Росатом" ще се отдръпнат.

"Ако обаче стане ясно, че периодът, договорен за преговори, който е 15 ноември, изтече без успех, двете страни ще се принудят да намерят разрешение да забавят или спрат преговорите. Но ние много искаме да построим АЕЦ "Белене" и винаги сме демонстрирали нашето желание да направим всичко, което зависи от нас, това да се случи".

Относно предявения иск за компенсации на стойност 58 млн. евро, внесен в арбитражния съда на Международната търговска камара в Париж, говорителят изрази оптимизъм, че решение ще бъде намерено: "Сега е времето да се създаде проектната компания "Белене", в която ще влязат няколко участници: "Атомстройекспорт", НЕК, "Фортон", "Алтран Текнолъджи", защото изминаха вече 10 месеца, а българската страна има още въпроси, но ще им отговаряме и за в бъдеще. Ние искаме да строим централа и всички пречки могат да бъдат преодолени, убеден съм в това".

В същото време българската страна обяви, че ако руската не оттегли иска, ще заведе контраиск в размер на 61 млн. евро в арбитражния съд в Женева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5564 |01.08.2011 БАТ се отказа от Булгартабак, сделката пред провал . 55| 5468 |13.07.2011 Гюл държи реч на турски в Хитрино; отказва превод . 39| 5719 |29.06.2011 ГЕРБ отказа дебат в парламента за ВСС . 30| 5113 |16.06.2011 Етичната комисия отказа да проверява Янева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads