Реклама / Ads
2| 3677 |20.09.2016 НОВИНИ

Петкова: Изложени сме на риск, ако не платим 646 млн. евро на Русия

.
Теменужка Петкова
Ако не платим 646 млн. евро на „Атомстройекспорт“ излагаме на риск цялата енергийна системата на страната. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването ”Лице в лице” по БТВ.
 

„До края на годината НЕК трябва да плати на руската „Атомстройекспорт“ общо 646 млн. евро. Ако не платим тази сума, която не подлежи на обсъждане и е определена от Арбитражния съд, излагаме на риск цялата енергийна системата на страната“, обяви Петкова. Тя припомни, че оборудването за АЕЦ "Белене" е било поръчано през 2008 г. без да има нужда и договор. Това е станало по времето на министър Петър Димитров. „За този строеж до момента са изхарчени 1,4 млрд. лева. и предстои да даваме още“, посочи министърът на енергетиката.

 

По думите на Петкова съществува риск „Атомстройекспорт“ да обяви в несъстоятелност НЕК. Това ще е критично за енергетиката ни, защото ще направи предсрочно изискуеми 2 млрд. лева. Освен това“Атомстройекспорт“ може да продаде оборудването на трета страна по свое осмотрение. Затова трябва час по-скоро да се организираме и да платим това оборудване, за да можем да получим този актив. След това всички ние ще преценим каква да е съдбата му“, подчерта Петкова. „По отношение на първия реактор са направени седем инспекции през 2012 г.

 

По отношение на втория реактор в арбитражното дело се посочва, че той е готов на 90%. Предстои да изпратим екип, който да се увери в това. Ние сме на правилния път.“ Петкова поздрави правителството, че е взело това национално-отговорно решение. „Няма да допуснем руско влияние в цялата ни енергетика“, увери тя. „Днешното решение даде възможност да се отпусне възмездна финансовата помощ на НЕК от Министерство на финансите. Това няма да засегне бюджета, тъй като тя е от фискалния бюджет и ще бъде бързо възстановена“, увери министър Петкова.

 

„Ще направим много сериозна крачка към финализирането на проекта АЕЦ „Белене“. Липсата на финансиране е един хроничен проблем в него. Той трябва да има икономическа обоснованост. Когато е даден старта на проекта през 2004 г. е изготвен доклад, в който се посочва, че след 2010 г. ще има недостиг на електрическа енергия. Всички сме свидетели, че това не е така. Определено има инвеститорски интерес към него“, каза още Теменужка Петкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3571 |13.09.2016 Теменужка Петкова: Имаме претенции по лихвите за АЕЦ „Белене“ . 0| 4783 |18.08.2016 Т. Петкова: Търсим бързо, но не прибързано решение за АЕЦ ”Белене” . 0| 4801 |21.07.2016 Теменужка Петкова: Има индикации за частен интерес към АЕЦ ”Белене” . 26| 4855 |23.06.2016 Т. Петкова: Вече плащаме дневна лихва на Росатом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads