Реклама / Ads
2| 2835 |24.05.2023 НОВИНИ

Росен Желязков от Рим: Просветителската дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа

.
Източник: Народно събрание на Република България
”Книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа. Тя е вградена дълбоко в основите на богатото и равнопоставено културно многообразие на обединения континент.”
 

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред присъстващите на поклонението пред мощите на св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим, съобщи bTV.

 

Желязков коментира, че събралите се в базиликата „Сан Клементе“ изразяват дълбоката си почит към непреходното дело на светите братя Кирил и Методий, към историческия им принос, към величието на тяхната апостолска мисия. Той изтъкна, че преди 43 г. двамата славянски първоучители бяха провъзгласени за небесни съпокровители на Европа.

 

Председателят на НС изрази мнение, че това признание от покойния Папа Йоан Павел ІІ не е случайно, а закономерно, защото книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий представляват част от облика на съвременна Европа.

 

„Днес ние сме обединени в своето многообразие. Живеем на континент, който черпи вдъхновение от богато културно, религиозно и хуманно наследство. И макар да преживяваме бурни и критични времена, ние сме непоколебими в своя стремеж да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и прогреса“, посочи председателят на парламента. Докато го има този неугасващ стремеж към нови културни постижения, докато имаме обща воля за напредък и благополучие, докато са живи високите ни общи идеали за човеколюбие, свобода и човешко достойнство, делото на Светите братя ще бъде живо", допълни Росен Желязков.

 

Припомняме, че парламентарна ни делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, е на посещение в Рим и Ватикана по повод 24 май.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2532 |23.05.2023 Росен Желязков ще оглави официалната делегация в Рим по повод честванията за 24 май . 13| 2898 |21.05.2023 Росен Желязков: В кабинета "Габриел" влизат хора с експертиза, до 5 министри от ДПС и ”Има такъв народ” . 7| 2805 |20.05.2023 Росен Христов: Няма причина цените на тока да бъдат извън нормалните . 5| 3230 |19.05.2023 Лидерите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на среща в стаичката на Росен Желязков. Говориха си близо 2 часа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads