Реклама / Ads
37| 22411 |09.03.2021 ИНТЕРВЮ

Росен Миленов пред Фрог: Няколко човека сменят Пеевски. Опъват с ботокс уродливия образ на управлението

.
Делян Пеевски ще бъде заменен от няколко човека. В момента с ботокс се опъват бръчките на уродливия образ на управлението, за да го направят по-приемлив за хората. И всичко ще си бъде същото. Това каза пред Фрог нюз бившият служител на ДАНС и експерт по национална сигурност Росен Миленов. Ето какво още обясни той:
 

  Г-н Миленов, очаквате ли изненади на предстоящите парламентарни избори? Как си обяснявате факта, че 70% от хората искат ново управление, а ГЕРБ отново се сочи като победител на изборите, според социологиите?

 

 Не очаквам никакви изненади. Интересна ми е голямата разлика между „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Тези, които са от ГЕРБ не се плашат да кажат, че ще гласуват за същата партия. Другите хора се плашат. Обществото е поразено от вируса „Ганьо“ –дребният балкански тарикатлък. Де факто философията е партията-майка, която храни семейството, която дава бизнес, която нарежда родата на високи постове и т. н. В момента най-големият тарикат Бойко Борисов се справя чудесно с тази философия. Подкрепен е отвън и отвътре и то от хора с големи възможности, от хора с пари.

 

  Подкрепата за Борисов отвън не изглежда ли под въпрос, предвид позицията на двамата американски сенатори, която бе качена на сайта не само на Сената, но и на американското посолство.

 

Тяхната подкрепа не е в това отношение. Те правят тези изказвания, за да притиснат управляващите и да си получат тяхното. Грижата им не е за нас, а за техния национален интерес. Те дори не го правят сами.

 

 Как мислите, защо точно сега сенаторите излязоха с тази позиция?

 

 Има два фактора. Първо някой им е напомнил за проблемите у нас. Все пак има и други кръгове, освен този около Борисов. И второ- това съвпада с тактиката им, че когато един човек е пред избори, е най-уязвим. Затова в този момент можеш да го притискаш, за да искаш определени неща.

 

 В сферата на енергетиката ли имате предвид?

 

Да, но не само там.  Ще разберем през следващите месеци защо американците ни атакуваха.

 

Защо Делян Пеевски отпадна от листите на ДПС?

 

 

Той си свърши работата. Какво е Дилян Пеевски пред системата?! Дали ще я счупи?! Един човек пред системата е нищо.

 

Коя система визирате?

 

Тази, в която има орди от хиляди хиени – олигарси, местни феодали, сиви кардинали с по 20-30 човека във всяко едно ведомство и министерство, клиентска маса в около 300 -500 обръча от фирми. Това всичко са хиени, които се крият зад гърбовете на Ахмед Доган, на Борисов и т. н.

 

 Коя работа свърши Пеевски?

 

Беше буфер между държавата, бизнеса и криминалните схеми. Беше още разпределител на парите за постове. Нали знаете, че няма как да отидете директно при главния прокурор, за да искате този да бъде ударен, пък срещу онзи да няма наказателно развитие и повдигане на обвинение.

 

 Искате да кажете, че това е ставало през Пеевски?

 

 Да. През него. Той беше буфера. Сега го изпратиха на почивка в Дубай за няколко седмици, там при бате Васко /бел. ред. Васил Божков/ да си правят компания.

 

 Ще продължи ли Пеевски да бъде факторът, който бе досега?

 

Не, защото където и да се появи, около него много смърди. Такива като него има още много на скамейката.

 

Тоест да очакваме новия Пеевски скоро да се появи?

 

Доколкото се чува, вече ще е хоризонтална структурата, за да не се концентрира властта, че бие много на очи. И обществото започва да го вижда.

 

 Да разбираме, че вече ще има няколко човека?

 

Точно така.

        

Допускате ли, че Борисов може да бъде премиер за четвърти път, както неговите съпартийци прогнозират?

 

Не ми се вярва. Много му се иска президентския пост. Зависи колко ще купят от избирателите, колко ще контролират и колко ще излъжат. Виждаме всякакви проксита, които купуват. Това, че редят в листите си известни лица, включително и хора от протестите,  е схема. Ролята им е да легитимират купения вот. Тези известни личности няма да донесат нищо на съответната партия. Шивиков няма да донесе гласове на Марешки. Но дистрибуторите на Марешки разкешват милиони в цялата страна. Навсякъде са пуснали оферта.

 

 Има ли нов елемент в тази предизборна кампания?

 

Всичко старо виждам. Бланкетни фрази, слогани, заплати, борба с корупцията, но каква борба. Още никой не е заявил, че първата точка в новия парламент е службите да бъдат ревизирани и в рамките на няколко дни да бъде задържан Борисов. И не само Борисов. 15 000 са задържани в тази държава. Но това е омерта. Нито една политическа партия няма да пипне. Всеки ще се оттегли плавно от властта, ще си вземе по няколко милиона. Историята познава такива случаи – Георги Първанов, Иван Костов, юпитата на царя. И ще си живеят тихо и кротко. Кой ще ги пипа?!

 

Спасение има ли при това положение?

 

Надавам се на хората, които бяха миналата година на улицата, да са пак и през тази, ако видим мандат „Борисов 4“. Да излязат на площада и да бъдат още по-радикални. Няма друго решение. В политиката не се допускат нормални хора. Те сега преформатират всичко.

 

Как го правят, след като начело е пак Борисов?

 

Просто променят уродливия образ на управлението. Ще му опънат бръчките с ботокс. Това е. Ще придобие по-възприемлива за хората физиономия, но иначе съдържанието ще е същото.  

 

Може ли новите партии, които заявяват, че са опозиция на сегашната власт, да объркат схемата на задкулисието?

 

Съмнявам се. Но това не искам да го коментирам, за да не се обезверят хората. Те искат сега да видят Борисов паднал. А ако го видят в затвора – още по-добре. Ако не го видят, значи трябва да излязат пак на улицата. Иначе всеки си играе неговата игра. Никой не се е загрижил за народа.  И политиците, и икономическите групи, и водещите сили. Това са приказки, че са загрижени за демокрацията ни, за върховенството на закона, за свободата на медиите.

 

Вие се превърнахте в едно от знаковите лица на протеста. Още ли участвате в недоволството към властта?

 

 Да. Ето сега, на 13 март, в събота ще се съберем пред Сараите на Доган с искане той да бъде арестуван. Сборният пункт ще е от 11 часа пред сградата на БНБ и който иска, нека да се присъедини към нас.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8531 |04.03.2021 Емил Георгиев пред Фрог: Провал на Гешев е изборът на делегирани европейски прокурори . 12| 6719 |02.03.2021 Доц. Георги Лозанов пред Фрог: Ако медиите не дадат думата на други политици, вотът ще се деформира . 10| 8564 |26.02.2021 Галя Бърдарска пред Фрог: Ревизоро обеща да захрани с вода Бургас от два язовира до 20 февруари, но не се случи. Къде са парите? . 28| 12159 |22.02.2021 Мартин Димитров пред Фрог: Министерството на финансите крие колко пари са върнати за КТБ, замитат се следите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads