Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

13| 5298 |08.04.2019 НОВИНИ

Росен Плевнелиев: Оставката на Пламен Георгиев е задължителна

.
Росен Плевнелиев Източник: БГНЕС
Проблемът с корупцията и решенията за него са много ясни, аз мога да изброя някои от тях и това е позитивният сценарий. При него трябва да има консенсус, трябва да има съгласие, аз не очаквам някой от политическите лидери днес да започне да поставя под въпрос борбата с корупцията, както и да не търси консенсус.

Днес очаквам да бъде постигнато съгласие. Въпросът е върху какви работещи мерки ще се постигне това съгласие, като минимум трябва да се вземе оставката на председателя на Комисията за борба с корупцията (Пламен Георгиев - бел. ред.). Защото този председател на тази комисия, която трябва да бори корупцията, който по закон трябва да бъде юрист, най-малкото стана смешен в очите на обществото. Това каза пред БНР президентът Росен Плевнелиев (2012 -2017 г.) днешното събрание на Консултативния съвет по национална сигурност.

 

"Това е може би един от най-големите нерешени проблеми в обществото. За мен има един позитивен и един негативен сценарий", посочи още той.

 

"За лошия сценарий има доста предпоставки, аз се надявам днес да не се стигне до него. Лошият сценарий е да се политизира излишно, идват избори, и всяка една от политическите партии да изговори опорните си точки. Държавният глава, за съжаление, да продължи да се държи по едни популистки начин, сочейки всички други да казва – ето ги тези корумпираните, аз съм чист. Ето те са символ на системата, която не работи, аз съм извън системата – това, което той прави в продължение на 2 години и половина и което не създава предпоставки за институционално доверие. Част от негативния сценарий, за мен, е това, че политическите лидери днес ще говорят за някакъв нов закон. Отново за раздробяване на институцията, която самите те създадоха преди една година, за да се бори с корупцията. Това са изстрели в погрешната посока и ни връщат там, където сме били", каза още Плевнелиев.

 

Плевнелиев очаква от Консултативния съвет: "Пълна прозрачност в действията от тук нататък. Зависи обаче от днешния Консултативен съвет за национална сигурност, където са всички лидери на парламентарни сили, всички важни институции в държавата да излязат при позитивния сценарий и да кажат – от тук нататък ние ще спазваме правилника за прозрачност и прогнозируемост на Народното събрание“.

 

"За да успее президентът, той трябва да има правилния план и правилния подход. За съжаление моето голямо притеснение, е, че президентът има по-скоро погрешния подход. Президентът Радев от 3 години не е стъпил в Народното събрание. Той се отнася крайно неуважително към народните представители. Още с речта, с която той се закле пред българския народ и в Конституцията, той буквално се отнесе по едни безобразен начин към народните представители, като им просъска - след две седмици вас няма да ви има“.

 

"Президентът Радев се държи по-скоро като популист, като човек, който се бори за любовта на народа, но неговият собствен рейтинг не е решение за проблемите в държавата. Слагам и Бойко Борисов в същата категория. За разлика от Радев, Борисов разсъждава институционално", коментира още Плевнелиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3684 |08.04.2019 Каназирева поиска оставката на Тотев от „Пловдив 2019“ . 9| 4393 |05.04.2019 87% от анкетираните пред ”Галъп”: Оставката на Цветанов замита проблема . 8| 4239 |05.04.2019 Росен Плевнелиев: Не бива да подценяваме заплахата от Русия на Путин . 6| 4122 |05.04.2019 Симеонов: Борисов да поиска оставката на Ангелкова, Цацаров да вземе мерки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ