Реклама / Ads
0| 2969 |09.03.2023 НОВИНИ

Росица Карамфилова: Драстично са намалели емисиите на парниковите газове

.
Росица Карамфилова
”Направен е детайлен анализ за емисиите на парниковите газове. Никой до този момент не е правил такъв детайлен разрез. На база на проверките се вижда, че са изпълнени нормите на закона. Забелязва се драстично намаляване на емисиите на парниковите газове.” Това заяви министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова в предаването ”Денят започва” по БНТ.
 

Росица Карамфилова посочи, че проблемът е идентифициран още от 2017г. година. Тя открои, че има постепенно намаляване на парниковите газове: "Още 2021 г. се повдигна темата и имаше комисия за ревизия. Даде се информация какви мерки са предприети. Беше сезирана и нашата прокуратура. Трябва да бъде категорично как става проверката. Всеки оператор трябва да има разрешително за емисии с парникови газове и план за мониторинг. Операторът после изготвя доклад. 2022 г. се направиха допълнителни проверки." Карамфилова припомни, че са изискани лабораторни анализи и има резултати от направените проби: "Това са кашони от информация. Тук имаме акредитация. Тя е общовалидна."

 

По думите на Росица Карамфилова, всеки оператор трябва да има разрешително за емисии с парникови газове и план за мониторинг, който се издава от Изпълнителната агенция по околна среда. Освен това, когато операторът заяви, че примерно ще работи с въглища, той определя своите коефициенти по лабораторни анализи. Има акредитирана лаборатория, която ги подава. Следващият етап е, когато операторът изготвя доклад и има верификатори, които отново са под акредитация.

 

Министърът допълни, че значително се наблюдава намаляване на емисиите парникови газове от страна на определени оператори. Тя обаче не отговори на въпроса кой е собственикът на тези ТЕЦ-ове.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3420 |04.03.2023 Министър Росица Карамфилова: Многократно е сигнализирано за нарушенията с въглеродните емисии . 5| 3031 |04.03.2023 Росица Матева от ЦИК: Гарантирана е сигурността при гласуването с машина и хартия . 3| 3156 |02.03.2023 Почивката на море това лято ще е драстично по-скъпа . 2| 3165 |25.02.2023 Росица Матева: Държавата не може да намери помещение, в което да се съхраняват машините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads