Реклама / Ads
2| 3134 |25.02.2023 НОВИНИ

Росица Матева: Държавата не може да намери помещение, в което да се съхраняват машините

.
Източник: личен архив
Може би трябва да се промени Изборният кодекс в частта му със събирането на подписи за явяване на избори. Всяка партия или коалиция вснася 2500 подписа, за да може да се регистрира. ЦИК във времето назад е изразявала становище, че изискването за подписка трябва да отпадне.
 

Това обясни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред Darik.

 

На предстоящите избори в изборното помещение ще бъдат обособени 2 места. Едно за гласуване с хартиени бюлетини, където ще има масичка и параван, и второ за гласуване чрез машина, обясни Матева.

 

Организационно техническата подготовка на изборите е отговорност Министерски съвет и местната власт. Единствено машинното гласуване, като техническо обезпечаване на изборите, е възложено на ЦИК.

 

Държавата не може все още да намери помещение, в което да се съхраняват машините, които са държавна собственост. Те продължават да бъдат в частен склад, обясни говорителят на ЦИК.

 

Според Матева това трябва да бъде прехвърлено като ангажимент на Министерски съвет, тъй като Централната избирателна комисия не разполага с човешки и базов ресурс, с който да съхраняват и поддържат машините. Основната работа на ЦИК е да организира процеса като дава методически указания, а не техническото осигуряване на изборните процеси, обясни Росица Матева.

 

Няма разлика в цената на изборите заради връщането на хартиената бюлетина, обясни Матева. Тя допълни, че дори и при изцяло машинен вот бюлетини са били отпечатани, за да се гарантира, че при повреда в машината няма да се отнеме правото на вот на избиратели. Единственото увеличение в бюджета е във връзка с повишеното възнаграждение на членовете на секционните избирателни комисии, уточни Матева.

 

Резултатът от гласуването с машини ще бъде установено от СИК само чрез преброяването на машинните бюлетини. Всички останали дейности - разпечатване на машинен протокол и извличане на данните от флаш памет, ще служат само за сравнение, обясни Матева.

 

Смисълът от машините е, че няма как да има невалидни бюлетини, допълни тя. По Изборен кодекс Министерски съвет отговаря за техническото осигуряване на видео наблюдението, каза Матева във връзка с въпросите, които поражда то.

Задължения на ЦИК е да определи условията и реда на извършване на наблюдението, но не и да го осигурява технически.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 2941 |14.02.2023 Андрей Гюров: С вота си българите ще кажем кои от „Магнитски“ позорят държавата . 1| 3011 |01.02.2023 Росица Карамфилова: Брюксел ще уважи искането ни за предоговаряне на Плана . 6| 3049 |30.01.2023 Стоян Михалев, ДБ: ГЕРБ е пречка в държавата, саботира процесите . 1| 3346 |26.01.2023 Комисар Росица Димитрова: Нямаме средства, за да инвестираме в охраната на границата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads