Реклама / Ads
0| 9210 |17.08.2022 НОВИНИ

Росица Матева разкри спънка за предизборна коалиция между ПП и ДБ

.
Росица Матева Източник: стопкадър, bTV
Говорителят на и зам.-председател на ЦИК Росица Матева разкри за спънка, която може да попречи на „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ да се явят заедно на изборите, след като днес изтича срокът за подаване на заявления, а двете формации вече се регистрираха поотделно.
 

„От днес до 27 август регистрирана коалиция може да заяви промени в състава си, тоест да се включи нова партия или някоя да напусне. Друг вариант на регистрация няма“, обясни Матева по повод възможността за предизборна коалиция между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“.

 

На въпрос дали изглежда невъзможно това, тя отговори: „Те са регистрирани като коалиции. Имат достатъчно юристи, които да вземат решението как да участват в изборите. Законът дава възможност само за промяна в състава на регистрирана в ЦИК коалиция“.

 

„До 17 часа 24 партии и 7 коалиции са подали заявления за регистрация на предстоящите избори на 2 октомври. Всички те ще бъдат регистрирани днес за участие в парламентарния вот“, съобщи в предаването „Лице в лице“ по bTV говорителят на ЦИК.

 

„На тези, които не е приключила проверката на подписите, ще бъдат регистрирани при неприключила проверка. Когато утре дойдат при нас резултатите от проверката, ако има подписи, които са под 2500, ще бъде заличена регистрацията на съответната партия или коалиция. В противен случай всички ще останат да се състезават за изборите“, обясни тя.

 

Зам.-председателят на Комисията разкри, че почти във всяка подписка се намират имена на починали хора, но изтъкна, че важното е да има 2500 валидни подписи на избиратели.

 

„Софтуерът за гласуване е предаден на ЦИК. На изборите на 2 октомври ще се гласува със същия софтуер, с който се гласува на 4 април и на 11 юли миналата година. Просто трябва да се параметризира. Промяна на софтуера няма да се прави, няма да има и нов“, заяви още Росица Матева.

 

„Машините нямат връзка с интернет. Не би трябвало да има драми с отчитането на резултатите“, добави говорителят на ЦИК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2798 |15.08.2022 ЦИК: В 61 държави се разкриват секции, най-много в Турция, Англия, Германия . 0| 3407 |11.08.2022 Компанията ICGB разкрива: Всички основни дейности по изграждането на интерконектора са приключени . 0| 6642 |10.08.2022 Росица Димитрова е новата директорка на ”Гранична полиция” . 0| 4107 |09.08.2022 ДАНС разкри схеми за пране на пари през помощите за Ковид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads