Реклама / Ads
7| 6216 |16.07.2013 НОВИНИ

Рудник "Ораново" погреба трима, един се издирва

.
Източник: Булфото
След срутване в рудник "Ораново", станало в 9.45 днес, до 17 часа загинаха трима млади мъже. за четвъртия затрупан няма информация все още.
 

Миньорите бяха погребани в гробницата, наречена мини Ораново., която от години се руши, условията за работа са нечовешки и всичко това под "носа" на държавата и нейното престъпно бездействие. Дадохме мъже в разцвета на силите си, курбан на разрухата в мина Ораново. Срещу 450 лева месечно възнаграждение в битка за хляба, миньорите работиха със стара техника в потресаващо тежки условия и остарели и амортизирани предпазни средства. 6 часа спасителна операция на колегите им и на минната служба от Бобов дол премина, окъпана в сълзите на тръпнещите в очакване на черната вест близки и роднини на загиналите. В 12 часа на обяд вече се знаеше, че има 2 -ма загинали. Не се знаеше кои са. 2-часа по-късно стана ясно, че това са 40-годишният Асен Стойнев от село Полето и Хр. Младенов от Полена, пише Struma.com.

Половин час присъстващите на мястото на трагедията управници кметът на Симитли Апостол Апостолов, областният управител Муса Палев, директорът на ОД на МВР в Благоевград Г. Костов, големци от министерството на Енергетиката, криеха смъртта на момчетата, заради близките им, които пищяха зад бариерата, отделящи "гробницата" от двора й. Едва в 15 часа имената на Стойнев и Младенов бяха съобщени официално. Час по- късно нов шок парализира присъстващите - дойде вестта, че третият загинал е Н. Михайлов на 41 години от село Крупник. Днес сутринта Михайлов тръгнал на работа със заръка към семейството си, че след като му свърши смяната, ще пътуват до Благоевград на разходка. Все още никой не казва каква е участта на 4-ия затрупан Иван Лазаров от село Крупник. Ще съобщим по - късно.

"Разпоредена е спешна проверка на цялостната работа на мината и ще искам наказание за виновниците, това е истинска катастрофа, невиждана трагедия, потресен съм, каза преди минути областният управител Муса Палев, който пристигна спешно на мястото след среща с премиера Орешарски днес. Без глас бе и кметът на Симитли Апостол Апостолов. "Тук погребахме наши момчета, страшно е, не мога да говоря от мъка, изказвам съболезнования на близките ", каза той.

В шок бе и директорът на мината Валери Манов. Блед като платно, с вид на въглищар, той се обърка на кой от близките да поднася съболезнования. Ужасът от случилото се, се бе запечатал на лицето му.

Проклятието от 2007 година, когато тук отново имаше няколко смъртни случая се повтори. Броят на загиналите в рамките на няколко години е 7. Въпросът е какво се промени след 2007 година, как работи мината?! Надяваме се заканата на губернатора Муса Палев да бъде изпълнена и виновниците за тази огромна трагедия да бъдат наказани.

Десетки близки на миньори цял ден са в рудника! Все още чакат официалните органи да направят равносметката!








Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6499 |16.07.2013 Инцидент в рудник край Симитли, 2-ма загинаха (актуализирана) . 0| 6472 |15.07.2013 Пожар вилнее в бургаския "Меден рудник" . 6| 5589 |13.04.2013 Владимир Пенев: Принуждаваха сестра ми в училище да стане сътрудник на ДС . 11| 5080 |10.04.2013 Откриха сътрудник на ДС от служебния кабинет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads