Реклама / Ads
1| 4905 |25.10.2023 НОВИНИ

Румънският президент: Европа е изправена пред невиждана криза, от тази година отделяме 2,5 процента от БВП за отбрана

.
Румънският държавен глава Клаус Йоханис Източник: БГНЕС
”Европа е изправена пред безпрецедентна криза след Втората световна война в резултат на бруталната и незаконна военна агресия на Руската федерация срещу Украйна, докато шокиращата и осъдителна терористична атака от 7 октомври срещу държавата Израел рискува напълно да дестабилизира Близкия изток в дългосрочен план.”
 

Това заяви румънският държавен глава Клаус Йоханис по време на честванията за Деня на румънската армия (25 октомври). По думите му в този труден контекст ролята на румънската армия в гарантирането на националната сигурност и колективна отбрана на източния фланг на НАТО е още по-актуална.

 

„Румънската армия, заедно със съюзниците, присъстващи на територията на страната ни, са ключови елементи в поддържането на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО в Черноморския регион, зона от стратегическо значение за евроатлантическото пространство“, категоричен бе Йоханис. Той посочи още, че мирът и целият климат на сигурност в световен мащаб са застрашени от регионални конфликти с потенциал за задълбочаване, но чрез членството в Алианса и стратегическото партньорство със Съединените щати, Румъния се възползва от най-силните гаранции за сигурност в историята. 

 

По време на речта си Йоханис увери, че разположените на територията на страната командвания и други съюзнически структури, както и провежданите съвместни учения с партньорите, допринасят за поддържането на високо ниво на бойна готовност на армията. 

 

“От тази година отделяме 2,5 процента от БВП за отбрана и поне 20 процента от този бюджет ще продължи да се отделя за модернизиране на въоръжените сили. Тази солидна база ще ни позволи да изпълним редица програми за модернизиране на съществуващата техника и оборудването й с модерна, включително: многоцелеви самолети, съвременни отбранителни системи и оборудване, радарни системи, както и средства за индивидуална и колективна защита”, заяви държавният глава.

 

Според него всичко това, заедно с високо ниво на обучение, ще гарантира надеждна, силна отбранителна способност, адаптирана към новите изисквания за сигурност. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 31| 11641 |25.10.2023 Орбан сравни ЕС с окупацията на СССР. Борел му посочи вратата на Европейския съюз . 2| 3828 |25.10.2023 "Без да очаквате нищо от Израел!": Катар призоваха "Хамас" да освободят заложниците - "веднага" . 0| 3754 |25.10.2023 Туск: Мисията ми е да възстановя мястото на моята страна в Европа и да укрепя ЕС . 0| 3903 |25.10.2023 Батальон "Сибир" на Украйна набира руснаци и буряти за участие във войната

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads