Реклама / Ads
0| 5487 |31.03.2010 НОВИНИ

Румънският турист с все по-голям интерес към България

.
Румънците вече идват в България и на тиймбилдинг. Туристически фирми на двата бряга на Дунава с общ продукт за приключенски туризъм за трети пазари
 
Българските и румънските туроператори отчитат все по-нарастващ интерес на туристите от Румъния към курортите от всякакъв тип в България. Румънският турист откри и курортите във вътрешността на страната ни, заинтересува се от зимните ни курорти, каза за БТА Михаил Начев, шеф на столична туристическа компания, и даде за пример значително нарасналия брой на румънските туристи в Банско през този зимен сезон.

Ако миналата година предпочитаната от румънците дестинация за зимна ваканция беше Австрия, то този сезон най-предпочитана е България, каза и Драгаш Анастасиу, собственик на букурещка туристическа агенция.
"Инвазията" на румънския турист.

Румънските туристи започнаха да проявяват по-засилен интерес към България с присъединяването на двете държави към Европейския съюз през 2007 година. Тогава само за година туристите от Румъния се удвоиха. Румънските туристически компании първоначално се насочиха главно към курортите по българското Черноморие и ги предлагаха на клиентите си, подчертавайки близките разстояния, както и по-рано започващия сезон у нас.

По-развитият туризъм у нас, което признават и северните ни съседи, накара много от тях да си купят вили и апартаменти за почивка по крайбрежието в България - предимно в Балчик, Златни пясъци, Слънчев бряг и Варна. Последва по-мащабна реклама на зимните курорти Боровец, Банско и Пампорово и така през 2009 година румънците станаха най-многобройните чужди туристи - близо един милион, посетили морските и зимните ни курорти.

В началото на тази година българските курорти в целия си диапазон бяха презентирани в Букурещ на форума "България - четири сезона балнео-, СПА и уелнес туризъм". Стъпка в подкрепа на туризма е и намерението на Румъния и България да намалят пътните такси за автомобили при преминаване на "Дунав мост" през лятото.

Напрежението в Гърция пълни родните курорти
Туристическият бизнес у нас очаква за Великден чуждестранните гости отново да са най-много от Румъния. Според румънските туроператори България предлага най-атрактивни пакети от гледна точка на съотношението между цена и качество. За по-засиления интерес към българските туристически пакети влияние оказва и напрежението в Гърция. Стачките, блокирането на пътища и проявите на насилие карат румънците да се откажат от почивка в Гърция и да се насочат към България, която през 2009 година поделяше първото място с Гърция за най-предпочитана туристическа дестинация за гражданите на Румъния.

Със сигурност ситуацията в Гърция влияе на избора на туристите. Българите, например, се отказват от почивка в Гърция и се наблюдава завръщане съм почивките в Турция, която напоследък беше пренебрегната, каза Михаил Начев.

На тиймбилдинг в архитектурните резервати на България
Румънците посещават България не само за почивки или по време на миниваканциите за новогодишните и великденските празници, но започнаха да идват и на тиймбилдинг, отбеляза Начев и допълни, че туристическата му агенция организира тиймбилдинг в Арбанаси за служителите на румънския клон на международна компания.
Предоставеният бюджет дава възможност хората да бъдат настанени в четиризвезден хотел, посочи Начев, а по данни на Националното сдружение на туристическите агенции в Румъния румънският турист плаща средно по 550 евро за едноседмична почивка в чужбина.

Приключенски туризъм в делтата на Дунав
Установените контакти между българския и румънския туристически бранш, изразяващи се първоначално предимно в налагане на България като туристическа дестинация на пазара на северните ни съседи, намират ново поле на действие. Става въпрос за конкретни предложения за общ туристически продукт, който български и румънски туроператори вече предлагат за трети страни.

От този месец туристическата компания на Михаил Начев и румънска туристическа агенция също предлагат съвместен туристически продукт за трети пазари. Предложението е за приключенски и селски туризъм в райони в североизточната част на България и селища и местности в делтата на река Дунав в Румъния.
БТА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4858 |23.03.2010 ДПС: Няма конфликт на интереси за космическия хонорар . 2| 4809 |11.03.2010 Министрите без конфликт на интереси . 5| 7219 |11.03.2010 Културиста от "Наглите" вдига сватба в ареста . 5| 6329 |28.02.2010 56% от обществото се интересува от "Октопод" и "Наглите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads