Реклама / Ads
1| 3526 |07.07.2023 НОВИНИ

Румънските власти решиха историческия Солаков хан да бъде укрепен. Ще има ли българско участие?

.
Ще бъде ли спасен Солаковият хан в Букурещ? Източник: Фейсбук
Солаковият хан в Букурещ е сграда, съхранила паметта за идеите за революция и българско национално освобождение.
 

За Васил Левски, за Христо Ботев и за Любен Каравелов. Как ние българите се отнасяме към историята ни и да помислим ние, като народ, какво можем да направим, за да подпомогнем запазването на историческите ни паметници, макар и в друга страна?

 

Седмица след като румънските власти взеха решение Солаковият хан да бъде укрепен, за неговото състояние в "Нашият ден“ по БНР разказва Юлия Баховски, журналист от румънската редакция на Радио България.

 

"Историята на тази сграда е много интересна. Тя се намира в идеалния център на Букурещ, но навремето беше в преддверието на града, който тогава беше по-малък град", казва тя.

 

Солаковият хан носи името на двама предприемчиви братя Солакоглу от Свищов. През 1859 г. те построяват имота с търговска цел – фабрика за макарони, но през годините мястото се превръща в подслон за българските революционери имигранти в Румъния.

 

Именно там, в мелницата на хана в двора, през 1868 г. Христо Ботев и Васил Левски преживяват заедно една изключително студена зима, а на първия етаж на хана, в печатницата, Любен Каравелов издава вестниците "Свобода" и "Независимост" и списание "Знание".

 

През Втората световна война при американска бомбардировка над Букурещ голяма част от сградата е унищожена. През 1948 г., когато се извършва румънската национализация, Солаковият хан става собственост на румънската държава.

 

През годините на социализма имотът е използван за настаняване на социално слаби граждани, предимно от ромски произход и запазва този характер до края на 80-те години, когато имало опасност за бъде съборен от властите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2899 |01.07.2023 Протестите във Франция ескалират: Властите изпратиха бронирани коли /снимки/ . 0| 2668 |30.06.2023 След спецакция в Испания: Властите спипаха кокаин за над 223 млн. еврo /видео/ . 0| 2503 |26.06.2023 Der Spiegel: Властите се стремят да приемат дългосрочен план за снабдяване на Украйна с боеприпаси за гаубици . 1| 2973 |24.06.2023 Путин нареди на властите да арестуват всеки, нарушил военното положение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads