Реклама / Ads
13| 4679 |01.10.2021 НОВИНИ

Проф. Румен Гечев: АЕЦ “Белене“ е национален и европейски въпрос и той е част от програмата на БСП

.
Румен Гечев
“Анализът ни показва, че партия ГЕРБ “се е погрижила“ така, че да възникнат проблеми с пазара на електричеството и да има ескалация на цените.“ Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев в ефира на Нова телевизия.
 

Той даде пример със свободния пазар за електричество, който по думите му започва реално да функционира съвсем наскоро: „Проблеми на този пазар винаги има, но в България те са особено остри в последните един-два месеца. Оказва се, че бившето министерство на енергетиката нямат никакви разчети на това какви ще бъдат икономическите ефекти от въвеждането на този независим енергиен пазар.“

 

По думите му повишаване на цените се наблюдава не само в България, но у нас реакцията е толкова остра, защото има липса на ясни правила или по-скоро правила, които изкривяват пазара в България. „В момента у нас виждаме определени ключови играчи да закупуват големи количества електроенергия за продажба на следващ ден, след което те препродават електричеството. Тоест малките и средни фирми нямат възможност да пряко електричество, има една своеобразно олигополизация на пазара.“ Друга разкрита практика според социалиста е чрез сегашните правила големите играчи да могат спекулативно да нарастват цените, което по думите му е отговорност на всяко правителство и затова служебното правителство правилно се опитва да поправи тези правила.

 

Румен Гечев посочи, че се изнася токът на АЕЦ “Козлодуй“, а не на ТЕЦ “Марица-Изток“, защото е най-евтин и допълни: „БСП организира референдум за ядрената енергетика и българският народ реши. Тогава кой си позволи от политиците да спира един проект, в който българският народ е заровил 3 млрд. лева. Ако “Белене“ беше завършено, тогава данните и ситуацията в момента щеше да бъде различна“, заяви той като допълни, че в момента България се намира на границата на сериозни енергийни проблеми.

Социалистът не вижда нищо лошо в това да се строят 7-и и 8-и блок на “Козлодуй“, но първо трябва да се завърши “Белене“. „Няма такъв народ, който да зарови 3 млрд. в калта, ще плаща високи цени и ще си изнася ядрената енергия“, каза още той.

 

„АЕЦ “Белене“ не е партиен, а национален и европейски проблем. БСП е последователна, Белене е в нашата програма и както казахме за тези избори няма да променяме нищо в ключовите си приоритети. Проблемът с различните желания по този казус ще се реши на изборите, нашата програма е ясна и ще видим какво ще каже българският народ“, заяви той.

 

Във връзка с казуса кого би подкрепил БСП Румен Гечев коментира: „Разделението на нови и стари партии е абсолютно неадекватно. Българската социалистическа партия до последно води диалогически разговори, спокойни и професионални. Постигнахме съгласие по общ параметри с т.нар. “нови партии“, но за нас няма нови и стари партии, има партии, чиито програми са приемливи и такива, които са доказали, че заради невижданите нива на корупция, ние няма как да подкрепим“, заяви той.

 

„Включването на Анастас Герджиков в политическия живот е добро дошло, но то е закъсняло, появява се почти в навечерието на изборите. Той е изведен на политическия терен от ГЕРБ, но ГЕРБ е падаща звезда и няма как да се закачиш за влак, който се движи назад, и да успееш. Поради тези две причини няма как да успее.“, каза Гечев, като припомни, че Румен Радев бе не просто подкрепен от БСП, а и изведен от партията на политическия терен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4060 |30.09.2021 Румен Спецов няма данъчни задължения . 56| 7568 |30.09.2021 Проф. Герджиков: Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България . 26| 46164 |30.09.2021 Историята помни скандала с проф. Анастас Герджиков в СУ . 2| 3065 |30.09.2021 Румен Радев: Служебното правителство търси начини да внесе Плана за възстановяване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads