Реклама / Ads
11| 4298 |20.12.2021 НОВИНИ

Енергиен експерт: Дори да забраним износа, цената на тока няма да спадне

.
Цените на тока ще започнат да се успокояват едва през пролетта. Дори да забраним износа в момента, цената няма да спадне. Трябва да мислим за изграждането на ядрени мощности.
 

Това заяви пред bTV енергийният експерт Богомил Манчев по повод рекордните цени на електроенергията и мерките на държавата за овладяване на кризата.

 

Едно от тях бе налагането на мораториум върху цените като според мотивите на редовното правителство на Кирил Петков по този начин се печели достатъчно време, за да се извърши необходимия анализ. Днес бяха обсъдени и мерките за бизнеса. 

 

“Ние горим малко газ, употребяваме електроенергия от въглища, вода и ВЕИ, които произвеждат около 60%, останалото е от АЕЦ “Козлодуй“, каза експертът.

 

Според него “в момента е правилно да се изнася електроенергия“, защото дори АЕЦ “Козлодуй“ да спре износа, произведения от него ток ще бъде предлаган на борсата, там цената му няма да спадне. Освен това скокът дава възможност на въглищните централи като ТЕЦ “Марица Изток 2“ покрият част от натрупаните дългове и да генерират печалба.

 

Решението за налагане на мораториум Манчев определи като “дефицит”. 

 

“Палиативно решение - ще подкрепим хората, които са на регулирания пазар, но кой ще подкрепи бюджетните организации и публичните институции като училища и детски градини, които догодина отиват на свободния пазар на ток. Тях кой ще ги защити?  Те не са бизнес“, заяви Манчев.

 

Енергийно бедните семейства в България, които са около 400 000, трябва да се подкрепят с предоставянето на киловатчасове, платени от държавата, а не с пари. Заможните пък трябва да си поемат сметките за ток, смята Манчев.

 

По думите изграждането на АЕЦ "Белене" вече не въпрос на ентусиазъм, а се превръща в основна необходимост. Тези мощности трябва да заменят въглищните централи, които ще отидат в историята. Ако държавата се ангажира, проектът може да се реализира до 2028 – 2029 г.

 

Опасенията за отработеното ядрено гориво са неоснователни, защото това не е отпадък, а суровина за генераторите от четвърто поколение, които работят с натрий и олово вместо вода, коментира Манчев.

 

Цените на електричеството ще се нормализират през пролетта догодина, когато ще има спад на цената на природния газ, а водата от топенето на снеговете ще влезе във ВЕЦ-овете и ще намали използването на въглища.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5430 |17.12.2021 Математик: Дори и да се появи по празниците, Омикрон подмолно ще се скрие под масите . 3| 5371 |15.12.2021 Мика Зайкова: Надявам се Асен Василев да увеличи приходите си дори само със спирането на кражбите . 6| 3015 |14.12.2021 Вицепремиерът Сандов: Корупцията нанася огромни щети, а понякога дори убива . 4| 3092 |12.12.2021 Георги Гьоков би търсил съвети от бивши социални министри, дори и на ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads