Реклама / Ads
1| 2609 |27.09.2024 НОВИНИ

Роботи завладяват енергийната борса: 50% от сделките вече се автоматизират

.
Източник: Електричен системен оператор
Вече половината от сделките на енергийната борса в сегмента "В рамките на деня" се извършват чрез роботизирана търговия, сочат отчетите на Българската независима енергийна борса, която отбеляза десетгодишнина.
 

Целта е до края на 2025 г. над 70% от сделките в този сегмент да се осъществяват с помощта на роботи, заради бързината, с която се извършват. Сред основните цели за следващата година е и намаляване на времето за реално получаване на електроенергията от 60 на 30 минути. Това ще позволи сделките да се финализират половин час преди купувачът да може реално да потреби тока, съобщи БНТ.

 

Пазарът "Ден напред" остава най-силният сегмент на борсата, следван от "пазар на дългосрочни договори" и "пазар в рамките на деня". Българската енергийна борса е свързана с пазарите на Гърция и Румъния, което позволява електроенергията да се движи извън границите на тези страни при наличие на свободни капацитети.

 

Основен доставчик на електроенергия остава държавният сектор – АЕЦ "Козлодуй", тецовете и водноелектрическите централи, следвани от фотоволтаиците. Според Електроенергийния системен оператор (ЕСО), АЕЦ "Козлодуй" осигурява между 30% и 45% от електроенергията у нас, като през деня процентът намалява заради активността на слънчевите централи.

 

Данните на ЕСО показват, че през тази година производството и потреблението на електроенергия намаляват. До 22 септември произведеният ток е с близо 7% по-малко, а потреблението е намаляло с 1,2%. Производството от базови централи също намалява, което се дължи на спирането на един от американските тецове в Маришкия басейн и неконкурентността на ТЕЦ "Марица изток 2".

 

В същото време производството на ток от възобновяеми източници нараства значително – с почти 39% при големите централи и с 35% при малките. Производството на електроенергия от ВЕЦ също се увеличава, като водните централи се използват за балансиране на произведения ток от фотоволтаици. ЕСО многократно е сигнализирал, че управлението на системата става все по-трудно поради дисбаланс в производството.



 
 
 
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2177 |27.09.2024 7 пострадали при катастрофа в Прохода на Републиката . 2| 2185 |27.09.2024 Русия уби трима и рани десетки в Измаил, където живеят много българи . 1| 2174 |27.09.2024 Литва: Украйна трябва да използва свободно западните ракети срещу Русия . 3| 2211 |27.09.2024 Главният дронаджия на Хизбула е бил убит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads