Реклама / Ads
1| 5854 |20.03.2014 НОВИНИ

Румен Йончев: Необходимостта от "Чисти ръце" е очевидна

.
Този парламент може да направи едно добро като приеме закона, ако текстът не мине сега, следващото Народно събрание ще го стори
 

Необходимостта от законопроекта "Чисти ръце" е очевидна и е закъсняла с около 20 години, това коментира пред радио "Фокус" лидерът на ЗНС Румен Йончев. Днес той заедно с другия независим депутат Светлин Танчев ще внесат проекта в Народното събрание. Вчера текстът беше широко обсъден на кръгла маса в София, на която участваха синдикати, представители на неправителствените организации и специалисти.

Според Йончев необходимостта от този закон е продиктувана усещането в обществото, че 24-те години преход създадоха една богата политическа класа без да се знае защо и как, а в същото време състоянието на хората и на икономиката не се подобри.

Той категорично отхвърли тезата, че законопроектът е писан, за да се разчистват лични сметки с политици. "Можете да видите текста и ще разберете, че той обхваща всички функции в държавата и сме готови и да дописваме още позиции. Той не е писан за определени хора, а да се разтворят страниците на прехода и да ги прочетем докрай", мотивира се Йончев.

Подкрепа в тази посока според него е и факта, че текстът е получил убедително одобрение от синдикатите и неправителствения сектор. "Одобрението беше много убедително, дори не очаквах такива позитивни отзиви от синдикатите, медиите и неправителствените организации. Всъщност единствената критика беше, че сме избрали един поход, който не е ориентиран върху наказателната репресия към онези, които са злоупотребили с доверието на българския народ през тези 20 години, а повече върху това да осветлим фактите около политиците, управлявали страната", каза Йончев.

Основният проблем според него ще е да се преодолее съпротивата, и че "Гарван, гарвану око не вади". Вярвам, че все пак ще се намерят разумни народни представители, които да подкрепят закона в това Народно събрание. "Ако това не се случи в този парламент, то в следващия техният брой ще бъде много по-голям", коментира Йончев. По-важното обаче е гражданското общество и медиите да упражнят своя натиск върху парламента и този проект да мине.

Според Йончев вече има плахи прояви на интерес към това което се прави от народните представители. "Надявам се те да застанат със своите имена и със своя подпис да ни подкрепят", коментира още той.

Лидерът на ЗНС отхвърли твърдението, че този законопроект цели предизборен популизъм. "Под предлог, че се цели популизъм този проект се отлага вече 20 години, крайно време е да се направи първата стъпка, независимо кога и независимо как, ние я правим преди европейски избори, а не преди парламентарни, така че обвинението, че това е предизборен популизъм е неоснователно. Реално погледнато всяка година има по едни избори, това означава изобщо да не го внасяме ако е така. Така че законопроектът е крайно необходим и не се притесняваме от такива обвинения.", мотивира се той.

Намаляването на броя на депутатите не е обект на този закон, разясни още Йончев. Основната идея на текста е да се отвори пространството око българските политици - разкриване на банкова тайна, на лични сметки, участия в дружества. "Голяма част от това вече е факт чрез декларацията на всеки, която се подава в Сметната палата, но от това не следва нищо. Това което се иска с този закон е да се направи една комисия, избрана с мнозинство от 2/3 да разглежда тези факти и да ги проверява. А когато тя констатира различия и нередности ще ги дава за решаване в съответните органи", обясни Йончев.

Според него амбицията на вносителите е до края на живота на този парламент е този закон да бъде приет, но ако това не се случи, текстът ще бъде приет от следващото Народно събрание. "Този парламент може да направи нещо добро и до края на живота си, който не се очертава много дълъг, да приеме закона. Ако обаче това не се случи сега, следващото Народно събрание ще го направи. Тогава силите, които ще искат приемането му ще са много повече", завърши Йончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5841 |06.03.2014 Румен Петков се закани на социолозите . 29| 5963 |04.03.2014 Румен Петков: БСП се изложиха с референдума за "Белене" . 7| 5321 |27.02.2014 Румен Гечев: Обвиненията на Сметната палата са абсолютно безпочвени . 11| 6711 |26.02.2014 Румен Петков се вбеси; прекратили му делото срещу "Галерия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads