Реклама / Ads
0| 3174 |04.04.2022 НОВИНИ

Румен Овчаров: Ще допуснем ли Русия да врътне кранчето, ако откажем плащане в рубли

.
Румен Овчаров
”Въпросът е не дали Русия ще ни врътне кранчето, ако откажем да плащаме за природния газ в рубли, а ще го допуснем ли”. Това каза пред БНР Румен Овчаров, енергиен министър в периода 2005-2007 г. България вече получи искане от Русия природният газ да бъде плащан в рубли.
 

Според него промените в ръководството на "Булгаргаз" са били с цел компанията да бъде лишена от възможността сама да договаря бъдещи доставки на газ.


Овчаров коментира позицията на ЕК - страните от ЕС да не заплащат с рубли на "Газпром": "ЕК не плаща. Такова европейско решение не само няма, но и няма да има. Както и няма да има общо европейско предоговаряне на условията за доставка на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" няма да се съгласи да договаря с една чисто административна институция, която после не плаща. ... Това са пожелания на хора, които не искат да се заемат с отговорността, която лежи на плещите им. А изпитанията са големи - и настоящи, и бъдещи".


Бившият енергиен министър уточни, че България не е платила целите количества газ за април: "Предплатили сме 60%, което е в съответствие с договора. На 16 април трябва да се плати втората вноска, която е за 20% от предвидените количества. Руският природен газ е гарантиран до малко преди края на април, а края на април можем да го посрещнем без природен газ".


Според него не е правилна преценката на министъра на енергетиката Александър Николов, че плащането в рубли ще увеличи цената на газовите доставки.


"Не съм видял нито една разумна алтернатива. Евентуални увеличения на количествата от Азербайджан могат да дойдат едва след втората половина на годината", смята той.


По думите на Овчаров дългосрочната стратегия на Русия е всички стоки, от които Европа и светът не могат да задоволят потребностите си без руските ресурси, вече да се плащат в рубли.


Подписания меморандум на правителството с компанията "Джемкорп" Румен овчаров определи като всеядност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3105 |31.03.2022 Румен Радев: Кабинетът да направи така, че цената на тока да бъде поносима за българите . 0| 3333 |30.03.2022 Овчаров: Очакваме Русия и Путин да са много великодушни? Естествено, че ще останем без газ, ако не плащаме в рубли . 0| 2989 |30.03.2022 Христо Алексиев е назначен за секретар по икономика на Румен Радев . 0| 3109 |29.03.2022 Румен Овчаров: Азербайджан и САЩ не могат да ни компенсират, ако се откажем от руския газ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads