Реклама / Ads
0| 3267 |02.04.2022 НОВИНИ

Пламен Данаилов: Газовите доставки - гарантирани и за април

.
Дори да се стигне до напрежение с "Газпром", газовите доставки за април са гарантирани, тъй като потреблението ще спадне.
 

Това заяви пред Българската национална телевизия Пламен Данаилов, зам.-министъра на енергетика. Коментарът му идва на фона на подписания от руския президент Владимир Путин указ, според който за газ ще се плаща само в рубли. Това е отговор на санкциите, които Западът наложи заради инвазията на Русия в Украйна. 

 

“Факт е, че газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение с предходни години. Една от причините е липсата на достатъчно доставки на природен газ. Доколкото ми е известно, договорите за доставка на газ са били изпълнявани така, както са предварително заявени, но не са доставени допълнителни количества. Може би това е имал предвид премиерът", коментира Данаилов.

 

Европейската дирекция за енергетика е възложила юридическа проверка, за да установи има ли нарушения в директивата на Путин за плащането на газа в рубли. Механизмът предполага откриване на сметка, в която държавите да плащат в евро или долари, но сумите да се превалутират в рубли. 

 

“При такъв сценарий поскъпването на газа ще зависи изцяло от курса на рублата който е плаващ”, обясни Пламен Данаилов.

 

На въпрос дали трябва да сме солидарни с ЕС и да се откажем от руския газ, ако има нарушение спрямо от някоя от европейските държави, Данаилов отговори, че трябва да сме единни, в противен случай Съюзът ще стане уязвим.


Строежът на газовата връзка с Гърция върви с доста ускорени темпове и ще бъде изпълнен в срок, каза още зам.-министърът.


"Самата тръба предполага увеличаване на капацитета. В момента имаме резервиран капацитет за 1 млрд. куб. метра на година, което е около 1/3 от потрлеблението на България. Възможно е да бъде увеличен и да бъде достигнато около половината от потреблението само по тази газова връзка", каза Данаилов.


В момента газовите резерви в Чирен са около 90 млн. куб. метра, а дневният капацитет на хранилището може да компенсира доставките за един месец.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11295 |01.04.2022 Захарова с пламенна защита за Китай . 0| 15063 |31.03.2022 ”Комерсант”: ”Газпром” работи върху варианти за спиране на газовите доставки . 0| 2969 |31.03.2022 Пламен Абровски: Продоволствена криза у нас няма да има . 0| 3254 |18.03.2022 Пламен Шалъфов, ПП: ГЕРБ се държат като футболни хулигани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads