Реклама / Ads
4| 9510 |21.10.2021 НОВИНИ

Румен Овчаров: Защо взимат свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“, но не и на частните дружества?

.
Румен Овчаров Източник: стопкадър, bTV
Мярката е навременна и правилна. Тези 600 000 потребители са първите, които трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин. Те просто са като в небрано лозе. Хубаво е, че ще се вземе свръхпечалбата на АЕЦ „Козлодуй“. Но интересно защо никой не мисли за частните дружества, които в момента също трупат немалко свръхпечалби. Например американските централи в комплекса „Марица-Изток“. Това вече го правихме с формирането на Фонда за сигурност на електроенергийната система.
 

Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

 

По-рано днес стана ясно, че заради скъпия ток държавата ще компенсира небитовите потребители със 110 лв. на мегаватчас. Средствата са от печалбата на АЕЦ „Козлодуй“, като не се налага актуализация на бюджета, а изплащането ще се случи чрез намаляване на вноските на дивидента на БЕХ в идните години.

 

„Какво се случва с печалбата на другите топлофикационни дружества, например на Христо Ковачки или на ТЕЦ-Варна“, които продават на много по-висока цена, която им е предвидена от регулатора. КЕВР знае много добре коя е определената и предвидима цена за всички производители, така че много лесно може да каже кой има свръхпечалба“, обясни той.

 

Овчаров даде за пример Испания, където се прилага тази практика. По думите му законът дава възможност за определени намеси.

 

„На ръба на закона е, но при желание може да се направи“, категоричен бе той.

 

Според ексминистъра кризата с газа се корени в това, че сключения преди две години договор с „Газпром“ е осигурявал газ на много ниски цени, защото е бил свързан предимно с цените на борсовите пазари в Европа.

 

„Сега обаче, когато те са много високи, ние ще си плащаме дяволъка“, заяви той.

 

Овчаров коментира още, че няма как дългосрочни стратегически проблеми като енергийната сигурност, климатичните промени и борбата с тях да бъдат решавани с неустойчиви решения, защото според него развитие на енергетиката само на базата на възобновяеми източници не е устойчиво решение, а атомната енергия е единственият чист източник на електроенергия.

 
Ексминистърът опроверга твърдението на Асен Василев, че повторното лицензиране на площадката на АЕЦ „Белене“ е „невъзможно“ след въведените нови изисквания и случилото се във „Фукушима“.

 

„Не знам точно какъв експерт е Асен Василев. Няма никакъв проблем с „Фукушима“. Ако искаме да имаме бъдеше като държава със стабилно електроснабдяване, нямаме друг шанс, освен изграждането на „Белене“, смята икономистът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3259 |21.10.2021 Николай Николов: Защо няма сигурност в парк „Св. св. Петър и Павел“ . 10| 3617 |19.10.2021 Спасител или просто човек: Защо в COVID отделението в Русе има само един лекар? . 4| 3295 |19.10.2021 Министър Бозуков: Недопустимо е дървата за огрев да са инструмент за предизборна агитация . 8| 3605 |16.10.2021 Станишев: Ще повторя вота си за Радев, защото той не разочарова българите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads