Реклама / Ads
34| 6054 |16.01.2011 НОВИНИ

Румен Петков: Има и други записи

.
Румен Петков
Трябва да се каже ясно и категорично коя е службата инициатор и на какво основание са реализирани СРС-тата срещу Ваньо Танов. Не допускам, че при този скандал, който тресе държавата, е допустимо прокуратурата да бездейства.
 

Това заяви ексвътрешният министър Румен Петков в предаването „Неделя 150” по БНР.

Аз се оттеглих сам от поста на вътрешен министър, заради създаденото напрежение в системата. Исках да дам възможност на системата да работи нормално, защото агресията срещу министъра се пренасяше в министерството. Не мисля, че случая сега е същия.

Имам представа за механизма, по който бяха изнесени СРС-тата и как се разнасяха. Имам основания да считам, че те се използваха незаконно. Беше назначена проверка от прокуратурата и не знам как е приключила. Затова сегашния случай е много по-различен”, каза той.

Петков е на мнение, че има и други записи. „Изключвам възможността да са само тези записи. На самия мен ми е предлаган диск и аз отказах да го взема, защото отказвам да бъда пощенска кутия и защото моето разбиране е, че такъв тип действия в МВР са недопустими”.

Според Румен Петков трябва да се каже ясно и категорично коя е службата инициатор и на какво основание са реализирани СРС-тата срещу Ваньо Танов. „Защото от твърденията на премиера аз нямам съмнения, че Танов е бил обслужван. Трябва да се каже защо”, посочи той. И допълни:

„Второ, да се каже как прокуратурата е осъществявала контрол, каква информация е предоставяла. Защото ако там има информация за разговор, в който шефа на митниците обвинява вътрешния министър, че протежира контрабандата и прокуратурата не е отстранила вътрешния министър, това не може да бъде обяснено. Наблюдаващия прокурор ще трябва да понесе отговорност. Ако такава информация обаче не е предоставяна на прокуратурата, трябва да се види кой я е крил. Тя може да бъде крита само от едно място – от МВР”.

Не допускам, че при този скандал, който тресе държавата, е допустимо прокуратурата да бездейства, категоричен е Румен Петков.

На свой ред Доброслав Димитров, депутат от ГЕРБ, председател на комисията по отбрана, коментира: „Потресен съм, че информация, изнесена от един човек (Яне Янев), който доказано фалшифицира документи, който лъже от трибуната на Народното събрание и се мярка в парламента през 2-3 седмици, може да породи такива въпроси. Това ли са хората, които трябва да бранят нашата демокрация и верността на информацията?’.

Димитров подчерта, че никой не знае откъде са дошли въпросните записи, как са дошли, манипулирани ли са, извадени ли са от контекст. „Едни, хора, които нямат никакви скрупули, ние ги оставяме да ни разклащат ценностната система и вярата в демократичния строй по принцип”, допълни той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5121 |15.01.2011 Р. Петков: Танов пързаля по другарски . 17| 5203 |14.01.2011 ЕК следи ДАНС, пита за записите . 10| 4709 |13.01.2011 М. Миков: Ще се появят и други записи в публичното пространство . 17| 4826 |12.01.2011 Фидосова и Стоянова : Записите са манипулирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads