Реклама / Ads
10| 5228 |11.09.2008 НОВИНИ

Румен Петков откри огън по Михаил Миков за подслушването

.
95 милиона лева за подслушване не е кой знае каква сума. Оповестяването им обаче е опит за груба манипулация. Това каза днес бившият министър на вътрешните работи Румен Петков в парламента.
 
Така той коментира писмото на наследника си в МВР Михаил Миков, който обяви цифрата.

В кулоарите веднага тръгна версия за открита война между Миков и Петков. Миков бил изпълнил искане на шефа на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и нищо повече. Това, че цифрата била колосална, трябвало да се обсъди и дори да се търси сметка от лицата, които са похарчили тези пари. Петков настоява, че „сумата е сбор от фонд работна заплата на три служби и това са 35 милиона лева, които по никакъв начин не биха могли да бъдат прикачени към подслушване или подобен род действия". В тези пари, според него, влизали и покупката на техника, консумативи, ремонт на сгради и съоражения. „По мое предположение около 60% от средствата нямат нищо общо с подслушването", оправда се още бившият шеф на МВР.
Според Румен Петков осветяването на тази сума е грубо и недобронамерено твърдение. Той посочи, че вътрешният министър е отговорил принципно и ако той е уточнил каква част от средствата са за работни заплати на служителите от една служба, това ще означава „цяла България да знае в много висока степен на близост персоналния състав на службите".
Петков беше категоричен, че няма разлика в броя на подслушванията през последните 10 години.
"Ако бяха спирани СРС-та, днес щеше да се твърди, че бившият вътрешен министър е спирал използването им, с което e подкрепял организираната престъпност. Ако се направи обобщена справка на инвестираните средства в страните от ЕС и САЩ в добиването и анализа на информация, ще стане ясно, че 95-те милиона не са крещяща сума като процент от бюджета на МВР", каза още Петков. Според него без да се уточни за какво са използвани всички тези пари, твърдението е грубо и манипулативно.
"Миков подава информация в публичното пространство срещу съпартиеца си Румен Петков. Това значи, че се изостря борбата между двете крила в БСП преди конгреса на партията тази есен. Крилото на Станишев атакува Румен Петков. Подадена е информация за периода, в който начело на МВР беше Петков", - така коментира пред журналисти депутатът от ДСБ ген. Атанас Атанасов. Според него това е удар под кръста на Румен Петков, а „битката изглежда тиха, но е много ожесточена". Атанасов прогнозира, че МВР ще бъде използвано за разчистване на вътрешнопартийни битки в БСП. Очаква се скоро Михали Миков да докладва лично за изхарчената сума пред ресорната парламентарна комисия.

94 милиона лева е общата сума, която показва мащаба на дейността със специални разузнавателни средства. Всяка дейност влече със себе си съответните кадри и подслушването става с техника и хора, за което също се заплаща. Това каза на свой ред депутатът от НДСВ и председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов. "Тези над 94 милиона лева за СРС-та не съм ги изразходвал аз, че да знам за какво точно са отишли. Аз само съм длъжен да кажа истината - това, което пишеше в информацията, получена от Министерството на вътрешните работи. Разбира се, че събирането и работата със СРС-та не е свързана само с телефонните импулси, които се заплащат на мобилните оператори. Има много други странични ресурси, които са ангажирани в тази цифра, но това по никакъв начин не променя нейната сериозност и не бива да ни спира от усилията да я ограничим в разумни граници", каза още Спасов.
Според него, ако тези пари представляват около 5 % от бюджета на МВР, това означава, че такъв процент от служителите се занимават с такава работа вместо да вършат "нещо по-полезно за разкриване на престъпността".
94 млн. лв. за специални разузнавателни средства са много пари, дадени на вятъра, коментира председателят на парламентарната група на ОДС и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Йордан Бакалов. Той предложи да се провери колко от тези средства за СРС са използвани пряко за националната сигурност на страната.
Бакалов коментира, че е възможно да се установи, дали част от сумата не е изразходвана за "други цели". За това трябва да има контрол върху използването на СРС. "Когато трябва да се дават пари за национална сигурност, е важно какъв е ефектът от изразходването им. С тези 94 млн. не се е получило нищо. Парите ги няма, няма и осъдени големи престъпници, но продължава да има взривове и изстрели в центъра на София и други градове", каза още синият депутат. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5656 |31.08.2008 Откриха колата на изчезналия фотограф Декстър в „Младост" . 1| 5693 |30.08.2008 Откриват „Аполония" с Годо, музика и пиене . 0| 13944 |25.08.2008 Печат на цар Симеон е открит във Велики Преслав . 21| 5291 |17.08.2008 Румен Петков се закле да не пуши до печелене на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads