Реклама / Ads
9| 4888 |08.06.2021 НОВИНИ

Румен Петков: Санкциите по „Магнитски“ да стигнат до „Локхийд Мартин“

.
Румен Петков
”От министъра на отбраната (Красимир Каракачанов - б.р.) под негов чадър, под негова шапка са извършвани тежки престъпления.” Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков в отговор на въпрос на News.bg как гледа на отправените критики от служебния военен министър Георги Панайотов към Красимир Каракачанов за нецелево изразходване на средствата за модернизация на трите проекта на армията.
 

"Не знам защо "Магнитски" са сложили тоя сиромах от Агенцията за българските граждани в чужбина, като е пределно ясно, че политическият процес го управляваше ВМРО и лично Каракачанов. Сложили Пеевски, че продавал паспорти, вярно, че с Каракачанов по килограми нямат особени отлики, но случаят с продажбите на паспортите е прерогатив на други хора" посочи Петков. 

 

По думите му служебният министър се изразява много деликатно. В Министерство на отбраната се поръчвали радари и най-разни други техники, за които няма професионална обосновка какво налага тяхното незабавно поръчване. Трета година АБВ пита някои да обясни - 200 лева за чифт кубинки. "Пиер Карден ли е производителят, кой е", запита Петков.

 

Той е обезпокоен от общото състояние на Военновъздушните сили и способността да осъществяват контрол на въздушното пространство - така нареченият air-policing. Петков е притеснен и от очертаващи се груби нарушения по договора за инвестиционен разход на Министерство на отбраната.

 

Миналата година септември месец Петков изразил притеснение, че САЩ нямало да изпълнят договора за доставка на Ф-16. Той продължава да твърди, че в следващите месеци нови изтребители нямало да има. Какви са неустойките по договора? Как ще защитим националния си интерес, ако САЩ не изпълнят договора си, запита Румен Петков.

 

Той иска да разбере какви мерки служебното правителство и министърът на отбраната ще вземат, за да санкционират контрагента. Ако има неизпълнение на договора, трябва да има съответните санкции, посочи Петков.

 

Когато изтребителите не дойдат навреме, прокуратурата трябва да вземе мерки за участниците, подписали неизпълнения договор, категоричен бе Петков. Той настоя за санкции спрямо САЩ и "Локхийд Мартин".

 

Служебният министър на отбраната да отговори дали има натиск от американска страна, настоя Румен Петков. Водят ли се разговори в момента за подписване на договора за втория етап за доставка на останалите осем изтребители, запита лидерът на АБВ.

 

Трябва да се преустановят всякакви контакти с "Локхийд Мартин", Министерство на отбраната на САЩ и военновъздушните сили. Трябва незабавно да преустановим отношенията си с тази компания. Ако това не бъде направено от българското правителство, ще покажем двойни стандарти, допълни Петков.

 

"Каквото за Божков, Пеевски, Манолев и компания, такова и за "Локхийд Мартин". Те са били в пряк контакт с човек от списъка по закона Магнитски," коментира още Петков. По думите на Румен Петков министерство на финансите на САЩ трябва да наложат всички мерки и действия по закона "Магнитски" върху "Локхийд Мартин".

 

Изключително важно е да бъде направена оценка на състава и на въоръжението във ВВС, изтъкна Румен Петков.

 

"Ситуацията в гарантиране на националната сигурност буди сериозни въпроси, защото ако не бъдат докарани самолетите как ние защитаваме въздушното пространство и националната сигурност", запита Петков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 4684 |08.06.2021 Румен Радев: Лидерът на ДПС да преосмисли понятието „Родина“ . 5| 2987 |08.06.2021 Президентът Румен Радев: Политическото говорене не е достатъчно. Необходими са действия . 9| 3188 |08.06.2021 Президентът Румен Радев открива конференция на инициативата ”Три морета” . 9| 3601 |07.06.2021 Елена Поптодорова: У нас законът е врата в полето. Санкциите са знак към всички

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads