Реклама / Ads
1| 4853 |28.03.2017 НОВИНИ

Русенските корабостроители си искат завода с протест

.
Работници в корабостроителницата в Русе излязоха на протест по улиците на града в защита на работните си места. Протестиращите настояват заводът им да бъде отново отворен. Корабостроителницата беше запечатана преди месец от съдия-изпълнител заради неизплатени дългове към фалиралата КТБ.
 

 Първата им спирка бе офисът на Милкана Македонска - частния съдебен изпълнител, затворил завода. Хората са без заплати вече няколко месеца. Търпението им вече е изчерпано.

 

Недоволството на работниците е породено от продължаващата неяснота около съдбата на предприятието. С плакати „Дайте достъп до работните ни места“, „Не ни отнемайте възможността за прехрана“ и скандирания „Мафия“ групата се събра пред Областната и общинската администрации. Недоволните работници споделиха възмущението си около това, че корабостроителницата има поръчки, които поради запечатването от частен съдебен изпълнител не може да изпълнят, а това, според тях, неминуемо ще доведе до още по-голямо утежняване на финансовото състояние, тъй като вероятно ще се наложи предприятието да плаща неустойки по неизпълнените договори.

 

"Великотърновският апелативен съд има определение, че незаконно и неправомерно сме запечатани. Хората искат работа, нищо друго не искат. Има определение, че незаконно и неправомерно сме запечатани, въпреки това ето вижте какво става. Тоя завод като място 350 дка, има за 160 млн. активи и т.н., и явно е, че имат някакви чужди интереси, като видяха, че тръгна заводът. Ние имаме работа и вместо да назначаваме нови хора, ни запечатаха. Има кораби, които седят вътре и не може да си ги вземат”, коментира директорът Митко Димитров.

 

Работниците настояват да им се осигури заетост. "Не може в Дунава да работят кораби, да минават, да има транспорт, да имаме поръчки, да имаме за ремонт и ние да стоим на улицата и да чакаме подаяние от някого. Това ни са исканията - да се отвори заводът и да започнем да работим. Всеки ден сме тук и ще продължим, докато постигнем нашата цел, заяви заварчикът Мехмед Мехмедов, който работи в завода от 40 години.

 

В търсене на решение проблемът беше обсъждан и в областния съвет за тристранно сътрудничество, където беше взето решение да се търси помощ от омбудсмана на републиката и русенските депутати, които ще влязат в 44-ото Народно събрание.  Преди изборите Синдикатите информираха, че от корабостроителницата,се изнасят активи. От Регионалния съвет на КНСБ - Русе изпратиха писмо до служебния премиер Огнян Герджиков и до служебния министър на икономиката Теодор Седларски.

В момента в „Русенска корабостроителница“ работят около 150 души, които не са получавали заплатите си от декември миналата година. Днес шествието завърши пред Съдебната палата, но работниците смятат да продължат протестите си.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4319 |25.03.2017 Половината от работещите в IT сектора искат да емигрират . 1| 4228 |21.03.2017 Адвокатите на Ценко Чоков искат отвод на съда . 1| 4619 |15.03.2017 Седем страни искат въвеждане на минимална заплата за Европа . 1| 4709 |09.03.2017 Фрогоко: Искат разрешително за морски плаж на Павликени

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads