Реклама / Ads
0| 3000 |12.05.2022 НОВИНИ

Русия: Членството на Финландия в НАТО е заплаха

.
Членството на Финландия в НАТО е заплаха за Русия. Това категорично заявиха от Кремъл, след като стана ясно, че Хелзинки ще поеме по пътя на членството в Алианса. Реакцията не е изненада - още когато Финландия и Швеция изразиха желание за присъединяване към военния съюз, от Кремъл заплашиха, че ще последва реакции. Каква ще е тя - не е ясно.
 

"Разширяването на НАТО не допринася за сигурността в Евразия, влизането на Финландия в алианса е заплаха за Русия", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от държавната информационна агенция ТАСС. 

 

Песков добави още, че Русия ще "анализира ситуацията" с влизането на Финландия в алианса.

 

“Разбира се, всичко това ще стане елементи за специален анализ и разработване на необходимите мерки, за да се балансира ситуацията и да се гарантира нашата сигурност“, подчерта говорителят на Кремъл.

 

Президентът Саули Ниинистьо и премиерът Санна Марин заявиха днес, че Финландия "трябва да кандидатства" за членство в НАТО до дни. Социалдемократическата партия на Марин ще обяви решението си в събота като се очаква решение от коалицията да дойде още на следващия ден - в неделя.

 

Подобна политика ще преначертае геополитическата карта на Европа и ще накара съседна Швеция да кандидатства за членство след нахлуването на Русия в Украйна. Тази смяна в курса на геополитиката е монументална за двете страни, които имат дълга история на неутралитет по време на война. Швеция и Финландия са избягвали да влизат във военни съюзи.

 

Ако това в крайна сметка се случи, ще се сложи край на над 200 години шведска необвързаност. Финландия пък прие неутралитет след горчивото поражение от Съветския съюз по време на Втората световна война.

 

Очаква се НАТО бързо да одобри молбите за членство на Финландия и Швеция, но те няма да станат част от алианса преди всички 30 държави-членки да ратифицират техните кандидатури - процес, който се очаква да отнеме шест до 12 месеца.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3387 |12.05.2022 Финландия и Швеция потеглят към НАТО. Какво значи това? . 0| 3189 |12.05.2022 Финландия решава за членство в НАТО . 0| 3597 |11.05.2022 Володомир Зеленски: Членството в НАТО не би означавало война . 0| 3417 |10.05.2022 Киев иска до юни ЕС да каже за еврочленството. Макрон смята, че ще отнеме десетилетия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads