Реклама / Ads
0| 3406 |10.05.2022 НОВИНИ

Киев иска до юни ЕС да каже за еврочленството. Макрон смята, че ще отнеме десетилетия

.
Отговор от Европейския съюз очаква до юни Украйна. Киев се надява, че до месец ще получи зелена светлина за присъединяване. Не така обаче смята наскоро избрания за втори мандат френски президент Еманюел Макрон. Според него процесът ще отнеме десетилетия, а Украйна трябва да извърви много път, преди да стане част от блока.
 

В речта си пред парламента на ЕС в Страсбург Макрон предложи Украйна да се присъедини към "паралелна европейска общност", докато чака решение. Това ще позволи на страни извън ЕС да се присъединят към европейската архитектура за сигурност по други начини.

 

Украйна започна процеса на кандидатстване за присъединяване към ЕС през февруари тази година, четири дни след инвазията на Русия.

 

Коментарът на Макрон дойдоха малко след като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че изпълнителната власт на ЕС ще публикува първоначалното си становище относно кандидатурата на Украйна за членство през юни.

 

Официални лица в Киев потвърдиха в понеделник, че Украйна е подала втората част от молбата си за членство в ЕС в Брюксел.

 

"Днес направихме още една стъпка - много важна и не само формална - по пътя ни към Европейския съюз. Украйна изпрати втората част от отговорите на специален въпросник, който всяка страна, която се стреми да бъде част от ЕС, трябва да попълни. Обикновено се харчат месеци и месеци за това. Но ние направихме всичко за няколко седмици", каза президентът Володимир Зеленски.

 

Президентът добави, че очаква през юни да получи положителен отговор относно придобиването на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС.

 

Обикновено са нужни години на държавите, за да преговарят за членство в ЕС, като кандидатите трябва да докажат, че отговарят на множество критерии – от зачитане на демокрацията и върховенството на закона до достатъчно стабилна икономика.

 

Президентът на Украйна Владимир Зеленски предложи на ЕС да използва специална процедура, за да предостави на Украйна незабавно членство в блока, но това не се случи.


Освен това много дружи държави чакат от ЕС зелена светлина за присъединяване. Такъв например е случаят с Република Северна Македония и Албания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6050 |09.05.2022 70% от руснаците не искат парад, а 0,0 на сто от младите мразят немските окупатори . 0| 6026 |07.05.2022 Zастрелай се! Паметник на Путин се появи в Киев . 0| 4419 |07.05.2022 Политологът на Радев: Президентът е стожер на искащите промяна, партията на Янев има шанс . 0| 4422 |07.05.2022 Иванов: Не е време за политически пубертет. Никой здрав ум не иска избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads