Реклама / Ads
0| 6051 |09.05.2022 НОВИНИ

70% от руснаците не искат парад, а 0,0 на сто от младите мразят немските окупатори

.
Признание или подигравка...
Девети май – Ден на победата и ден на Европа. Добре. В момента Русия води война срещу Украйна. Преди 77 години руският и украинският народ воюваха заедно и победиха нацистка Германия. Заедно със съюзниците. Днес Москва е агресор и избива мирни украинци, срива цели градове. Защо?!
 

Нека се върнем към някои мисли на Йосиф Висарионович по повод победата.

Известно е, че Сталин отменя честването и парадите послучай 9 май пред 1947 година. „Трябва да се работи, а не да се манифестира“, - казва Сталин тогава. Месеци преди да почине през 1953 г. той заявява: „Незаменими у нас няма. Който се радва на ласкателства, далеч няма да стигне…“.

Генералният секретар на СССР Йосиф Сталин връща статута на работен ден на 9 май, защото вярвал, че хората трябва да спрат да се хвалят с победата и да се заемат с текущите дела за възстановяване на страната. Това мнение изразява известният изследовател на Втората световна война руският историк Константин Залески. „Европейска Русия през годините на войната беше победена, загубите на населението бяха огромни. Трябваше да възстановим страната. Сталин казва тогава, че е време да спрем да носим ордени на паради, и да почнем да се гордеем с трудови постижения. За това честването на Деня на победата е било отменено, смята Залески.

Руски историци смятат, че има и други причини за решението на Сталин. Той разбирал, че трябва да се отпуснат огромни суми за поощрения на участниците във войната, а в онзи момент това било много трудно. Освен това благодарностите и възхищението се адресирало до хората, воювали на фронта, а тези в тила, които работели денонощно в заводи и фабрики, които се лишавали от всичко в името на победата, оставали в сянка. Така се създавало разделение между хората.

Да припомним също, че Сталин отменил 9 май като почивен ден за сметка на 1 януари. Аргументът бил много прост: да успеят прекалилите с алкохола на Нова година, да се справят с махмурлука…

Парадът на Червения площад отдавна е едно лъскаво нещо, плод на пропагандата на Кремъл и показване сила от страна на президента Путин, отколкото тържество за всички руски граждани. В центъра на вниманието тази година, както никога досега, няма да бъдат останалите живи неколцина ветерани, а държавното ръководство и военната мощ. Политиците активно използват победоносната връзка, опитвайки се да превърнат народния патриотизъм в гласове на избори и най-вече в подкрепа на т.нар. „специална военна операция“, която за останалия свят си е война и агресия. Празникът все още е популярен, но хората са уморени от пропаганда и демонстрации на ракети, танкове и самолети. Да не говорим за облечените във военни униформи и размахващи автомати деца. Изпразва се от съдържание и походът на Безсмъртния полк.

Прелюбопитни са резултатите от социологическо проучване, проведено от независимата „Група Белановски“. Само 12% от анкетираните изпитват гордост от Победата. Още по-малко – 8 на сто изпитват ненавист към нападналите Съветския съюз. Само 0,2% от анкетираните съжаляват, че не са участвали в победата. Затова пък 30,2 на сто от руснаците обвиняват Сталин за милионите жертви и затова, че не е успял да предотврати войната. 16,6 на сто пък са критично настроени към некадърността на съветските генерали във войната. От поколението 75+ само 3% се гордеят с Победата, а 0,0 на сто ненавиждат агресора Германия…

Затова пък 46,7 на сто от анкетираните смятат, че победата е станала възможна благодарение на военната помощ от страна на САЩ и Великобритания. Други 24% са убедени, че без съюзниците СССР е нямало да се справи със защитата на страната. 56,2 на сто от гражданите на днешна Русия смятат, че информацията за Великата отечествена война е плод на пропаганда и е манипулирана. В крайна сметка над 70 на сто от руснаците смятат парада на 9 май напълно излишен.

 

През последните години в Русия е модно на парадите за 9 май деца да бъдат обличани във военни униформи и да дефилират с оръжие в ръка. Това е голяма грешка, подтикване на детското съзнание към агресия, да не кажа по-остра дума, категоричен е руският психолог Лев Кондравцев. Дете в униформа с автомат е тежък комплекс на някой от родителите. Това, че управлението на страната стимулира подобна мода е осъдително е неразбираемо. Това е грях, смята още Кондравцев.

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3622 |04.05.2022 Кремъл сменя термина ”денацификация”, руснаците не го разбират . 0| 3722 |04.05.2022 ЦРУ обясни на руснаците на родния им език как да предават данни за режима на Путин . 0| 3154 |03.05.2022 42-ма интелектуалци от България и РСМ искат вдигне ветото за Скопие . 0| 4069 |01.05.2022 Руснаците обявиха, че са поразили американски оръжия на самолетна писта край Одеса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads