Реклама / Ads
0| 3632 |04.05.2022 НОВИНИ

Кремъл сменя термина ”денацификация”, руснаците не го разбират

.
Владимир Путин
Кремъл драстично намали използването на термина ”денацификация”, който руският президент Владимир Путин, наред с ”демилитаризация”, посочи като причина за начало на войната в Украйна, съобщават журналистите от Telegram канала ”Проект”, като се позовават на източници в Кремъл.
 

Изданието отбелязва, че в речта си на 24 февруари Владимир Путин нарече „демилитаризацията“ и „денацификацията“ на Украйна за цели на така наречената специална операция (както в Русия наричат войната).


Тъй като изявлението му било подготвено в атмосфера на секретност, експертите нямали време да проработят използваните термини, затова в руските прокремълски медии трябвало безкрайно да повтарят за "денацификацията", отбелязва „Украинская правда“. Почти веднага станало ясно, че терминът е неподходящ. Около седмица след началото на войната Кремъл поискал от своите социолози да проведат закрити телефонни проучвания на общественото мнение, включително въпрос за отношението на руснаците към основните тези на пропагандата. Четирима събеседници - високопоставен медиен мениджър и близки до Кремъл социолог и политически технолог твърдят, че респондентите не могат да обяснят какво означава "денацификация".


Освен това на хората им било трудно дори да произнесат тази дума, казва един от събеседниците. Събеседникът се оплаква пред журналистите, че след това станала каша – „всяка седмица търсели нови думи, но не намирали нищо подходящо“. В резултат властите решили драстично да съкратят употребата на думата „денацификация“ в ефир, но било невъзможно да я изоставят напълно – „не може просто да се забрави целта, изразена от президента“. Изданието „Проект“ съобщава, че това може да се види в ефира на главния пропагандист на Кремъл Дмитрий Кисельов. В първото излъчване след началото на войната той обяснява значението на "денацификация" поне седем минути. Но вече през април той или изобщо не използва термина, или го прави веднъж за цялото предаване.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3681 |04.05.2022 Лидерът на БОЕЦ: Радев показа своята зависимост от Кремъл . 0| 3253 |04.05.2022 Кремъл: Информацията, че Путин ще обяви война на Украйна на 9 май, е глупост . 0| 3176 |04.05.2022 Висш служител на Кремъл подготвя „парад на победата“ в Мариупол . 0| 3005 |03.05.2022 Кирил Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и ЕС няма да успее

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads