Реклама / Ads
0| 2453 |18.08.2022 НОВИНИ

Путин поиска и от купувачите на втечнен газ от „Сахалин-2“ да плащат на Газпромбанк

.
Източник: Reuters
Русия поиска от купувачите от нейното съоръжение за втечнен природен газ „Сахалин-2“ да плащат на Газпромбанк, поставяйки по този начин клиенти, включително Япония и Южна Корея, пред дилема относно западните санкции срещу Москва, което може да застраши доставките към тях.

„Сахалин Енерджи“ (Sakhalin Energy), новият оператор, изпрати инструкции за сетълмент на клиентите за плащане в щатски долари на Газпромбанк, според документи, видени от агенция Блумбърг. Компанията „Газпром“ притежава малко над 50% от Sakhalin Energy, докато Газпромбанк е кредитната институция на руския износител на газ.

 

Стъпката е последното усилие на Русия да консолидира контрола върху своите енергийни активи, като президентът Путин също така ограничи газовите потоци към най-големите пазари на Русия в Европа – акт, на който се гледа като на използването на газ като оръжие.

 

По-голямата част от доставките на втечнен природен газ (LNG) от „Сахалин-2“ отиват в Япония, която разчита на съоръжението за стабилни енергийни доставки. Южна Корея и Тайван също са вносители на LNG от „Сахалин-2“.

 

Преди това плащанията за този руски втечен газ се извършваха към неруски банки. Плащанията за газа от „Сахалин-2“ ще се извършват чрез Bank of New York Mellon Corp., действаща като кореспондентска банка в САЩ, според документи от 16 август, видени от Блумбърг. Използването на американска банка като посредник може да избегне потенциални санкции.

 

Най-малко двама купувачи на втечнен природен газ проверяват със своите правни екипи дали могат да извършват плащания към Газпромбанк, без да нарушават каквито и да е западни санкции, според лица, запознати с въпроса. „Сахалин Енерджи“ също така е предоставила опция за плащане през базирания в Москва клон на Райфайзенбанк АО, но Газпромбанк е предпочитаната банка, казаха лица, пожелали анонимност, тъй като информацията не е публична, пише БНР.

 

„Сахалин Енерджи“, Газпромбанк и руският клон на Райфайзенбанк не отговориха веднага на исканията за коментар от страна на Блумбърг. Bank of New York Mellon също не отговори на подобно запитване за коментар.

 

Москва нареди създаването на нов руски оператор за „Сахалин-2“ в началото на август. Заповедта последва указ на Путин от 30 юни, който изискваше прехвърляне на оператора на проекта от Бермудските острови към ново руско дружество, като се позовава на рискове за интересите и икономическата сигурност на страната.

 

„Сахалин Енерджо“ е поискала през миналата седмица от клиентите да подпишат споразумения за закупуване на LNG с включени промени в името, адреса и банката кредитор, съобщи Блумбърг.

 

По-рано тази година Русия наложи нови условия за плащане на европейските вносители на газ по тръбопроводите към Европа, които включват откриване на сметка в рубли и такава в чуждестранна валута в „Газпромбанк“. Искането първоначално раздели европейските държави поради опасения от нарушаване на санкциите, но в крайна сметка повечето вносители на газ намериха начин да се съобразят с искането, но въпреки това „Газпром“ намали драстично подаваните договорени количества на природен газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2268 |18.08.2022 Прокуратурата поиска постоянен арест за шофьора от АМ ”Тракия” . 0| 2424 |17.08.2022 Путин смени командващия Черноморския флот на Русия, базиран в Крим . 0| 2529 |17.08.2022 Радан Кънев иска ЕК да спре екстрадицията на руснаци, противници на режима на Путин . 0| 2470 |15.08.2022 Граждани на протест срещу екстрадицията на критика на Путин Алексей Алчин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads