Реклама / Ads
0| 2979 |26.08.2022 НОВИНИ

Русия е получила стотици ирански дронове за войната в Украйна

.
Русия се е сдобила със стотици ирански дронове, които могат да бъдат използвани във войната срещу Украйна, въпреки предупрежденията на САЩ към Техеран да не ги изпраща. Това твърдят представители на разузнаването във Вашингтон, пишат от "Асошиейтед прес".
 

Пристигането на безпилотните самолети във войната в Украйна беше съобщено за първи път от The Washington Post.


Не е ясно дали Русия е започнала да използва дроновете срещу украински цели, но те изглеждат работещи и готови за използване, твърдят източници от американското разузнаване, пожелали анонимност.


Дроновете са поредният знак за очевидно по-тясното военно сътрудничество между дългогодишните съюзници.


Междувременно връщането на Иран към ядрената сделка със САЩ, би предоставило на Техеран милиарди долари като облекчаване на санкциите в замяна на ограничаване на нейната ядрена програма и това ново споразумение върви напред. Противниците на сделката казват, че вдигането на санкциите срещу Техеран може да позволи на Русия да засили военните си усилия в Украйна и да заобиколи наказанията, наложени след февруарската инвазия, като насочва петрол и други продукти през Иран.


Украйна използва широко дронове за наблюдение и нападение срещу руски цели в шестмесечната война, разчитайки на технологии, предоставени от САЩ и други партньори, включително Турция. Взривно устройство, носено от дрон миналия месец, удари щаба на Черноморския флот на Русия на Кримския полуостров, ранявайки няколко души. 


Изправена пред икономически санкции и ограничения на своите вериги за доставки поради инвазията си в Украйна, Русия все повече се обръща към Иран като ключов партньор и доставчик на оръжия. Белият дом за първи път публично предупреди миналия месец, че Иран планира да достави на Москва "стотици“ въоръжени дронове. Говорейки миналия месец, външният министър на Иран Хосейн-Амир Абдолахиан каза, че Техеран има "различни видове сътрудничество с Русия, включително в сектора на отбраната“. Той обаче заяви, че страната няма да помогне на нито една от воюващите държави, защото смятат, че войната трябва да бъде спряна. 


Признаците за засилено сътрудничество между Москва и Техеран засилиха опасенията относно ядрените преговори. Администрацията на президента Джо Байдън тази седмица отговори на последното предложение на Иран да възобнови спазването на предишното споразумение.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3215 |26.08.2022 Кулеба: Критиците на оръжейните доставки за Украйна искат Русия да победи възможно най-бързо . 0| 2646 |25.08.2022 Русия масово е използвала касетъчни боеприпаси в Украйна . 0| 2975 |25.08.2022 Русия призна, че тя стои зад удара в Чаплин . 0| 2777 |25.08.2022 Окончателно: Руснакът Алчин няма да бъде върнат в Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads