Реклама / Ads
24| 3389 |18.07.2024 НОВИНИ

Русия потъва: Кремъл засекрети и курса на рублата, както средствата за войната и добива на нефт

.
Секретно
Руската централна банка спря да публикува статистика за извънборсовата търговия на основните валути - долари, евро и юани. Официалният мотив е "ограничаване на санкционното влияние".
 

Все по-трудно става на режима в Кремъл да поддържа бодряшки тон за състоянието на руската икономика и финанси. Санкциите на Запада срещу агресора и последиците от войната си казват тежката дума. И тъй като пазарът не лъже и фактите не могат да се манипулират, на помощ иде секретността.

 

Тези данни се използват за формиране на официалния курс на рублата спрямо долара и еврото. След като статистика вече не е публична, трудно може да се провери дали обявяваният от централната банка курс на рублата отговаря на пазарните реалности.

 

Сделките с чужда валута преминаха на извънборсовия пазар, след като Московската борси и свързаните с нея организации попаднаха под американски санкции на 12 юни. Тогава Руската централна банка започва да използва извънборсовата търговия за определяне на официалния дневен курс на рублата извънборсовата търговия.

 

През юли 2022 г. президентът Путин подписа указ, с който се въведоха редица мерки за регулиране на финансовия пазар, включително и засекретяване на данните за златните и валутните резерви на страната.

 

Най-голямото перо в бюджета на Русия "секретни и непублични разходи" - близо една трета, също е забулено в тайна. Тук се включват огромните средства за продължаване на войната в Украйна и за окупираните окупираните части на украинските области Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. Путин обясни, че за тези разходи няма ограничения.

 

"Класифицирана информация" са и данните за износа. Държавен секрет стана и статистиката за добива на нефт и газ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2144 |18.07.2024 Джей Ди Ванс за Тръмп: Той призова за национално единство, веднага след опита за убийство . 0| 2645 |18.07.2024 МОН обяви конкурси за 481 училищни директори . 2| 2169 |18.07.2024 Пеевски за Радев: Държавата гори, той се разхожда, съвет по национална сигурност не свиква . 1| 2147 |18.07.2024 Светослав Малинов: Без компромиси няма да се спасим от предсрочни избори октомври и февруари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads