Реклама / Ads
3| 5798 |07.06.2024 НОВИНИ

Русия на Путин: Високи военни заплати на работниците, растеж на ипотечните кредити, процъфтяващ хазарт

.
Руснаци
Причините за нарастващите доходи в Русия са добре документирани: недостиг на работна ръка, солидни плащания на войниците и техните семейства и безпрецедентно ниво на държавни разходи, което принуждава заводите в отбранителния сектор да работят денонощно. Въпреки това дали стандартът на живот наистина се е подобрил е продължаващ спор, като се имат предвид рекордните военни разходи, високата инфлация, западните санкции и ограниченията върху износа на въглеводороди.
 

Към данните, които обикновено се използват, за да се направи заключение, трябва да се подхожда предпазливо: поведението на руските потребители се промени твърде радикално на фона на войната в Украйна и има огромни различия в руското общество. Докато пълномащабното нахлуване в Украйна беше голям шок за средната класа, то също пренасочи богатството към много хора, които преди това едва свързваха двата края.

 

Наличните данни показват, че реалните доходи са се увеличили с 5.8% през 2023 г. и със същия темп през първото тримесечие на 2024 г. според Държавната статистическа служба на Русия (Росстат).

 

Освен това данните на Федералната данъчна служба показват, че приходите на руската държава през 2023 г. от данък върху доходите са били с 40% по-високи в сравнение с 2021 г. (лъвският дял от това увеличение е през 2023 г.).

 

Петнадесетте най-бързо развиващи се региона по принос в данъка върху доходите (с изключение на регионите, които Русия твърди, че е анексирала в Украйна) почти не включват нито един от традиционно големите донори. Вместо това челните места са заети от региони, които преди войната традиционно са били нетни получатели от федералния бюджет. Те включват:

 

Важно е да запомните, че използването на плащания за данък върху доходите за измерване на стандарта на живот означава изключване на ключов източник на богатство по време на война, тъй като заплатите на войниците и изплащанията в случай на нараняване или смърт не подлежат на данък върху дохода. Въпреки това, като се има предвид нарастването на плащанията на данъка върху доходите (и че Росстат оценява, че 59% от доходите през 2023 г. са получени от заплати), може да се каже с увереност, че реалните доходи са се повишили по-бързо от инфлацията след пълномащабната инвазия.


Как руснаците харчат тези пари?


Отговорът, изглежда, е, че те едновременно харчат повече и спестяват повече (тенденция, която ръководителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина определи като странна).

 

Според централната банка количеството рубли, държани в руски банкови сметки, се е повишило с 19.7% до 7.4 трилиона през 2023 г. (почти три пъти повече от това през 2022 г.), подкрепено от високите лихвени проценти. По-специално има ръст в категорията депозити на стойност между 3 млн. и 10 млн. рубли (както по отношение на общата им стойност, така и по отношение на броя на хората, притежаващи такива депозити). С други думи, много хора са готови да държат значителни суми в банката и изглеждат уверени, че няма да има катастрофа в близко бъдеще.

 

Що се отнася до консумацията, картината е изключително пъстра.


Потребителите действат в определени граници: например руснаците не пътуват до Европа, защото въздушните транспортни връзки бяха прекъснати в началото на войната и е трудно да се получи виза. Също така е трудно да си купите кола - не всеки иска превозно средство, произведено в Китай.


Има обаче две тенденции в разходите, които предполагат, че поне някои потребители имат пари за пръскане.

 

Първо, търсенето на ипотечни кредити продължава да расте (общата стойност на ипотечните кредити в Русия е нараснала с 34.5% през 2023 г.). Този растеж се дължи най-вече на субсидираните от държавата ипотечни програми. И търсенето не показа признаци на отслабване през първите четири месеца на 2024 г. Много руснаци имат достатъчно спестявания, за да заложат 30 процента депозит за имот (средният първоначален депозит) и са щастливи да вземат двадесетгодишни ипотеки, което предполага, че разчитат на продължителна държавна подкрепа.

 

Втората тенденция е процъфтяващият пазар на хазарта. Приходите на легалните букмейкъри са нараснали с 40% през 2023 г., а активните комарджии (тези, които залагат поне веднъж седмично) наброяват около 6.6 милиона души. Общо повече от 15 млн. души (около един на всеки седем руснаци на възраст над 18 години) са залагали някога през годината. В същото време инфлацията означава, че размерът на средния залог расте. Настоящите тенденции дори доведоха до призиви за повишаване на законния лимит за единичен залог от 600 хил. рубли на 1.4 милиона рубли.

 

Сред онези, които "печелят" от сегашната ситуация, са милионите руснаци, работещи в производството.

Едни от най-търсените военновременни професии са: фрезист, машинист, заварчик, тъкач, шивач. Въпреки че има някои регионални различия, заплатите на мъжете и жените, работещи в тези професии, са се увеличили повече от три пъти, а в някои случаи и пет пъти. Тъкачите например са получавали между 18 хил. и 25 хил. рубли на месец през декември 2021 г. (около $250-350 тогава), докато сега те могат да получат 120 хил. рубли ($1300).

 

Друг добър пример са куриерите и шофьорите. Шофьорите на камиони на дълги разстояния сега получават средно по 180 хил. рубли на месец (с 38% повече на годишна база), докато куриерите могат да печелят до 200 хил. рубли на месец. За сравнение - президентът Владимир Путин наскоро подписа указ за повишаване на месечното заплащане на членовете на Руската академия на науките - водещи академици и изследователи на страната - до 200 хил. рубли от следващата година.

 

Дори от този кратък анализ става ясно, че основните финансови бенефициенти от войната в Украйна (с изключение на служителите по сигурността и войниците) са тези, чиито професии дълго време се смятаха за нископлатени и с нисък статус. Сега те се радват на високи заплати и изобилие от внимание както от страна на работодателите, които се борят да запълнят свободните работни места, така и от държавата като цяло.


Повече пари в джобовете им карат да са още по-податливи на пропаганда тези хора, които не са свикнали да се самооценяват и да разбират защо е така, както и да нямат лесен достъп до независими източници на информация. Общественият имидж на Путин им дава утешително чувства за стабилност и усещането, че техните лидери вземат правилните решения. Не е изненадващо, че нивото на подкрепа за руския режим сред тези групи само расте.

 

Екатерина Курбангалеева, Изследовател във фондация Carnegie

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2493 |07.06.2024 Зам.-министър: Зрелостниците имат по-висок резултат, но да се има предвид промяната в скалата за оценяване . 1| 2497 |07.06.2024 Експертът по комуникации Спас Кьосев: На избори гласът на царя тежи точно колкото този на пъдаря . 4| 12783 |07.06.2024 Шефът Румен Спецов: Сливането на НАП и Агенция "Митници" върви по план . 0| 2893 |07.06.2024 Теодор Стойчев: ЕП няма предсрочни избори, важно е кого изпращаме там за 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads