Реклама / Ads
16| 7865 |01.02.2024 НОВИНИ

Русия ще преследва и съди звезди, подкрепили Украйна в чужбина

.
Група "Би-2"
Руското външно министерство поиска дипломатите да преследват в чужбина руски знаменитости и културни дейци, които се обявиха против войната в Украйна и напуснаха Русия, пише Bloomberg , позовавайки се на източници.
 

Събеседниците на агенцията уточниха, че агенцията е разпоредила преследване на руски звезди, които са се обявили срещу войната и политиката на Кремъл в така наречените „приятелски“ страни. Източниците на изданието не съобщават под каква форма може да бъде извършено това преследване.


В същото време Bloomberg даде за пример инцидента с групата "Би-2", чиито членове бяха задържани на 25 януари след концерт в Пукет. Съдът ги глоби, тъй като музикантите работеха в Тайланд без работни визи, като влязоха с туристически визи. Съпричастността към задържането на музикантите от Би-2, които многократно са се обявявали срещу войната в Украйна, беше косвено потвърдена от официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова. Руският политик Дмитрий Гудков каза, че руският генерален консул в Пукет Владимир Соснов преди това е изпратил на тайландските власти „черен списък“ с руски музиканти, от чиито забрани за концерти и депортации Русия се интересува.


Руското външно министерство, коментирайки статия в Bloomberg , каза пред агенция ТАСС , че „всеки, който финансира или подкрепя режима в Киев, не трябва да бъде преследван, а съден“.


В Тайланд в началото на януари 2024 г. беше отменено изпълнението на стендъп комика Руслан Бели, който се противопостави на войната в Украйна, а след това и концертът на Максим Галкин. В края на януари комикът трябваше да участва в два курортни града наведнъж - Пукет и Патая. По-рано залите на ОАЕ бяха затворени за няколко артисти с антивоенна позиция (един от тях беше и Максим Галкин, обявен за „чуждестранен агент“ в Русия).

 

Превод ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7637 |01.02.2024 Мария Каварджикова грабва голямата награда "ИКАР" 2024 . 10| 9343 |01.02.2024 Ивайло Мирчев: Комплексът "Камчия" се използва за влияние вътре в страната на определени руски интереси . 27| 36830 |01.02.2024 Украинският флот: Потъването на ракетния катер "Ивановец" е огромна загуба за Русия . 0| 6219 |01.02.2024 Бащата на обезобразеното от пастрока и майка му дете получи родителските права над момченцето

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads