Реклама / Ads
11| 5326 |25.12.2023 НОВИНИ

Русия видя в протестите в Сърбия прилики с Майдана, преди това Вучич даде отчет пред руския посланик

.
Мария Захарова Източник: БГНЕС
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в понеделник, че е "очевидно", че западните страни са се опитали да повишат напрежението в Сърбия, "използвайки техниките на преврата на Майдана". Приликите, които Русия вижда между двете събития само показват колко важно е демократичните искания да сърбите да успеят.
 

"Стриктното спазване на буквата и духа на конституцията на страната, уважението към избора на сръбския народ, който гласува за националните интереси на своята страна, е единствената възможна реакция", каза Захарова, предадоха световните агенции, цитирайки руските пропагандни медии. 

 
В неделя сръбската полиция използва сълзотворен газ, за да отблъсне опитите на хиляди протестиращи да влязат в сградата на столичния градски съвет, докато сръбският президент Александър Вучич заяви, че това е организирана атака срещу "независимостта и суверенитета" на страната.

 

Междувременно, още днес Вучич отиде и се отчете пред руския посланик в Сърбия. Сръбският президент се срещна в Белград Александър Боцан-Харченко. След срещата дипломатическият представител на Москва каза, че двамата с държавния глава на балканската страна са обсъдили протестите в Белград и перспективите за развитие на сръбско-руските отношения.

 

Протестите започнаха заради обвинения, че общите избори, проведени на 17 декември, са били белязани от множество нередности и след като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) цитира "несправедливи условия" и "злоупотреба с публични ресурси" по време на вота.

 

Междувременно продължава барикадата на двама от лидерите на опозицията, които обявиха гладна стачка и се затвориха в сградата на Избирателната комисия. Те отказват да напуснат, докато не бъдат оттеглени резултатите от вота.

 

Хиляди сърби се събраха в центъра на столицата Белград на антиправителствен протест с искане да се анулират парламентарните и местните избори, след като часове по-рано президентът Александър Вучич заяви, че няма да уважи желанието на част опозицията за касиране на вота, предаде "Ройтерс".

 

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд, сочат предварителните резултати на Централната избирателна комисия.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4581 |25.12.2023 Григор Димитров: Това беше една от най-добрите ми години! . 1| 4835 |25.12.2023 Кирил Петков празнува Коледа в Канада . 0| 4688 |25.12.2023 Латвия дарява на Украйна иззети коли на пияни шофьори . 4| 10850 |25.12.2023 "Вземи си ръкавиците, да си разходим мислите". На Коледа Георги Господинов припомни свой стих

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads