Реклама / Ads
10| 3004 |15.02.2022 НОВИНИ

Започва нов съдебен процес срещу Навални

.
Алексей Навални Източник: БГНЕС
Руски съд започна днес разглеждането на ново дело срещу основния опонент на Кремъл Алексей Навални, излежаващ вече над една година присъда за измама и застрашен от още десет години затвор, предава France 24.
 

Навални е бил в затворническата си униформа по време на изслушването, успял е и да прегърне съпругата си Юлия Навални, въпреки заобикалящите го охранители. Ден по-рано тя поиска достъп до закрития процес, предава журналист от АФП.

 

В момента Навални излежава присъда от две години и половина, но новите обвинения може да удължат времето му зад решетките значително. Изслушването в Лефортовския окръжен съд на Москва се провежда в затвора с максимална сигурност, където той е задържан в Покров, на около 100 километра източно от Москва.

 

Новото дело за измама срещу Навални беше образувано през декември 2020 г., докато 45-годишният мъж се възстановяваше в Германия, след като оцеля на косъм от отравяне.

 

Следователите обвиняват Навални, че е откраднал за лична употреба над 4,7 милиона долара дарения, раздадени на неговите политически организации. Обвиненията предвиждат максимално наказание от 10 години затвор.

 

Amnesty International описа изслушването като „фалшив процес, на който присъстват охранители от затвора, а не медии“. „Очевидно е, че руските власти възнамеряват да гарантират, че Навални няма да напусне затвора скоро“, се казва в тяхно изявление.

 

Началото на процеса идва по време на седмица на интензивни разговори между Русия и Запада за Украйна, като германският канцлер Олаф Шолц е последният западен лидер, който трябва да пристигне в Москва, за да проведе разговори с Путин.

 

Съюзниците на Навални призоваха Шолц да говори за съдбата на политика в предстоящите разговори с Путин във вторник. „Германия се застъпва за мир и справедливост“, каза говорителят на Навални Кира Ярмиш в Twitter. "И сега позицията му по този въпрос е по-важна от всякога."

 

Мария Певчих, друг ключов съюзник на Навални, предположи, че процесът е „нарочно планиран да съвпадне с най-напрегнатата седмица от украинската криза“. „Те планират да удължат присъдата му с още 15 години, докато всички се разсейват с нещо по-голямо“, пише тя в Twitter.

 

Навални също е заплашен от до шест месеца затвор за неуважение към съда по време на едно от изслушванията му миналата година, когато беше хвърлен в затвора по стари обвинения в измама.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3930 |14.02.2022 Министър Атанасов започва начисто: Изгони цялото ръководство на фонд „Култура“ . 4| 3163 |14.02.2022 Зарков: Гешев няма намерение да слиза от сцената. Процесът ще е мъчителен . 2| 3091 |07.02.2022 ВАП започва проверка по сигнал на ДПС за златните паспорти . 2| 2962 |07.02.2022 Започва изплащането на пенсиите и добавките към тях

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads