Реклама / Ads
0| 9130 |07.05.2022 НОВИНИ

Руската пропагандна машина се издъни с версията за крайцера ”Москва”

.
“Потънал заедно с кораба”. Това е версията на руските власти пред семейството на Сергей Грудинин - войник от редиците на Кремъл. Москва твърди, че младежът е потънал заедно с потопения флагман на руския флот - крайцерът “Москва”. На 16-ти април обаче пропагандната руска машина пуска видеоклип, на който момчето е сред “спасените моряци”.
 

Видеото с оцелелите бойци на Руската федерация е публикувано от Министерството на отбраната на 16-ти април. Веднага обаче се появяват съмнения за неговата автентичност, пишат от “Свободна Европа”. 

 

Причината - стопкадър, на който се вижда 21-годишният моряк, който така и не се е завърнал при семейството си. Майка му първоначално получава информация, че той е оцелял, след това - че е в неизвестност, а по-късно - че е загинал.

 

Лелята на Сергей се свързва с руската редакция на “Свободна Европа” след като видеото на руското МО става публично достояние. Жената изпраща няколко снимки на Грудинин, а сред тях и стопкадърът от въпросния клип, който според Кремъл показва “спасените от крайцера моряци”. 

 

Официалната информацията, която семейството на моряка е получило от руските власти, обаче е, че той е загинал.

 

Неговата леля разказа пред “Свободна Европа”, че майката на Грудинин - Тамара Грудинина, се е обадила на горещата телефонна линия веднага след новината за потъването на кораба. Тогава са й казали, че синът й е жив. Малко по-късно обаче с нея се свързва мъж, който се представя като Вакула - фамилията на заместник-капитана на "Москва". Той й казва, че синът й всъщност е в неизвестност.

 

Пред BBC майката на моряка разказа, че след време е получила още едно обаждане - този път друг представител на флота й казал, че синът й е "потънал заедно с кораба".

Региналната сайт на “Свободна Европа” - Crimea.Realities, се свърза с родителите на Грудинин в Амурска област, в руския Далечен изток, за да ги помоли да потвърдят, че мъжът на снимката е техен син. Те казаха, че не искат да разговарят с журналисти, позовавайки се на психологическа травма.

 

Братовчедка на Грудинин, Татяна Тулупова, каза пред BBC, че семейството се е чуло за последно с него на 10 април, когато той им е каза, че корабът отплава. Оттогава не са имали никаква връзка.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4338 |07.05.2022 FT: Руската хватка над Херсон и тихата съпротива на местните . 0| 3759 |05.05.2022 Варшава къса с руската газова зависимост. Откриха газопровода с Литва . 0| 3088 |05.05.2022 Прокуратурата на Украйна: 221 деца са убити от началото на руската инвазия . 0| 3283 |04.05.2022 Шойгу: Руската армия контролира Мариупол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads