Реклама / Ads
0| 4353 |07.05.2022 НОВИНИ

FT: Руската хватка над Херсон и тихата съпротива на местните

.
Ликът на Владимир Ленин наблюдава минувачите на централния площад в Херсон. Статуята му бе издигната като символ на това как един от центровете на украинската съпротива от началото на руската инвазия в Украйна на 24-ти февруари падна в ръцете на Кремъл.
 

Спонтанните демонстрации, които избухнаха през февруари, секнаха, когато силите на Москва затегнаха хватката си с арести на иканомислещи. Руската държавна сянка надвисна над окупираните южни територии на Украйна. Бившият проруски депутат Владимир Салдо беше назначен за регионален управител, докато нова администрация за сътрудничество, подкрепена от Русия, започна да въвежда рублата, за да замени украинската гривна. украинската гривна. На учителите е казано да приемат руската учебна програма и език, когато часовете се възобновят след лятото.


Интернет връзките бяха частично пренасочени през анексирания от Русия Крим, което позволява на руските цензори да наблюдават и контролират комуникациите. Междувременно протестиращите бяха задържани във "филтрационни лагери", след като бяха прибрани от площадите и собствените си домове от руските сили. 


Според разказ пред Financial Times на избягалия от Херсон журналист Иван Антипенко, руските сили извършват отвличания, а никой все още не се е върнал от така наречените "филтрационни лагери". Нещо повече - отвличания има и в други окупирани градове като Мелитопол, Бердянск и Енерходар. За заложници са взети военни и служители по сигурността, както и обикновени украинци. Алексей Арестович, съветник на украинския президент Владимир Зеленски, каза, че правителството в Киев е получило съобщения за изнасилвания и зверства в четири южни града под руски контрол.


Украински официални лица твърдят, че Русия се опитва да затвърди контрола си върху окупирана територия в Херсонска и Запорожка области и да въведе там елементи от руската държавност, за да заличи украинската идентичност и да засили историческите си претенции. Според тях президентът Владимир Путин търси постижения, които да бъдат отпразнувани след няколко дни - на 9-ти май, когато Москва чества Деня на победата. 


Възстановяването на руската държавност би съвпадало с изкривения разказ на Путин, че източните и южните региони на Украйна принадлежат на Русия. Арестович каза, че Москва е възнамерявала да обяви "губернаторство на Южна Русия - независима държава с исторически граници”.

иляди 

Може би обаче намеренията на Кремъл няма да бъдат осъществени толкова лесно. Много малка част например от учителите в Херсон са готови да се съобразят с исканията за въвеждането на руската учебна програма. Хората, живеещи в окупирания юг, все още имат достъп до украинска телевизия и мобилни комуникации. Местните отказват да използват рублата, въпреки че няма достатъчно украински пари за изплащане на пенсиите. 


Животът е много по-труден - липсват лекарства, хранителни стоки, които трябва да се доставят от Крим. Хиляди жители на Херсон и Запорожие вече са избягали като понякога чакат дни, за да преминат през руски контролно-пропускателни пунктове, където са изправени пред дълги разпити. На мъжете се позволява да напуснат, защото според жители на Херсон руската армия иска в града да няма "активни проукраински хора", които да са способни да участват в контраатака от страна на Украйна. 


В окупираните райони обаче остават мнозина, които са приели мълчалива форма на протест и съпротива - според свидетелски разкази хора в Херсон окачват жълти и сини панделки из града, рисувант ленти по стените, поставят листовки и съобщения до окупаторите, че не са желани там. 

 

превод и редакция: Джесика Вълчева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3779 |05.05.2022 Варшава къса с руската газова зависимост. Откриха газопровода с Литва . 0| 3116 |05.05.2022 Прокуратурата на Украйна: 221 деца са убити от началото на руската инвазия . 0| 3298 |04.05.2022 Шойгу: Руската армия контролира Мариупол . 0| 15466 |02.05.2022 Президент се подигра със своя „приятел“ Путин: Смяташе, че руската армия е могъща... Това е нелепо!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads