Реклама / Ads
4| 2639 |15.06.2024 НОВИНИ

Руски хакери парализираха английски болници, оставиха ги без кръв

.
Източник: БГНЕС
Кибератака остави английски болници без кръв и доведе до отмяна на операции. Руска хакерска група е атакувала системата, която анализира кръвни изследвания и е отнела възможността на лекари да намират бързо необходимата им кръв, предават англоезични медии.
 

Британската национална здравна служба NHS апелира хора с нулева кръвна група да дарят от нея. Тя е универсална и се използва при спешни случаи или когато кръвната група на пациента е неизвестна. Търсят се и дарители, които знаят своята кръвна група и лесно могат да удостоверят каква е. Причината е, че кибератаката е засегнала информационна система, която помага на лекарите да съпоставят бързо кръвта на техните пациенти с тази, която трябва да им бъде прелята и се съхранява в лабораториите.

 

Заради бруталната атака няколко големи лондонски лечебни заведения обявиха критичен инцидент, което на практика означава, че не могат да изпълняват напълно задачите си. Наложи се стотици насрочени лечения и раждания да бъдат отложени, а спешни пациенти да се пренасочат към съседни здравни заведения. Смята се, че зад кибератаката стои руската хакерска група Qilin.





"Ако става дума за Русия, ние сме сериозно загрижени от растящите връзки между руските разузнавателни служби и прокси групите, които извършват кибератаки. Подозираме също, че те се занимават и с физическо наблюдение и саботажни операции. Преди Русия просто създаваше подходящата среда за техните действия. Но сега Москва отглежда и насърчава тези неправителствени киберагенти, като в някои случаи изглежда, че координира и физически нападения срещу Запада. Заплахата от Русия е сериозна и то на световно равнище. Това изисква постоянно да сме бдителни и да си сътрудничим и с други държави, за да я победим", отбеляза Ан Кийст-Бътлър, директор на английската разузнавателна агенция по електронна сигурност.

 

По думите й Москва не е единствената, която насърчава хакерски групи да атакуват британски и други западни цели.





"Русия и Иран са непосредствена заплаха, но Китай е предизвикателство от епохално значение. Приносът на китайския народ и на китайската общност в чужбина към живота в Обединеното кралство е значителен. Но случващото се напоследък ни напомня, че нашата страна и демократичните институции тук продължават да представляват интерес за китайските власти", каза още Бътлър.

 

Английски медии алармираха, че преди дни китайски хакери са блокирали системата за заплати на британското военно министерство. По-рано пък имаше кражба на данни от електронните масивите с избиратели и на пациенти в Шотландия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 4164 |15.06.2024 Кирил Петков: Без участието ни в консултациите Борисов не може да стане премиер, както се надяваше преди изборите . 0| 2482 |15.06.2024 Вижте кои отбори се изправят един срещу друг във втория ден на Евро 2024 . 2| 3082 |15.06.2024 Шолц ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК . 6| 2486 |15.06.2024 Журналистът Веселин Стойнев: Радев олицетворява лявото, русофилското, популисткото и автократското

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads