Реклама / Ads
10| 3724 |15.10.2022 НОВИНИ

Руски хакери удариха наши сайтове. Президентството са потърпевши. ГДБОП и прокуратурата проверяват

.
Хакери
Руски хакери, нарекли себе си We are killnet, твърдят, че са свалили наши сайтове. При сайта на президентът наистина има проблем, но правителствените работят, макар и със затруднения.
 

От ГДБОП потвърдиха, че работят по хакерска атака. Тя е от типа DDoS - разпределителна атака за отказ от услугата. При нея от заразени устройства се правят милиони заявки в секунда към даден сайт. Той не може да ги изпълни и едва малцина успяват да влязат. Такива атаки рядко продължават над 12 часа, щетите са само пропуснатите ползи.

 

Причината сайтовете на правителството да издържат парадоксално е стара руска атака. През 2015 година по време на местните избори сайтовете на ЦИК, МВР и други правителствени институции бяха блокирани от милионите заявки. Затова след атаката се сдобиха със защити. Смята се, че зад тогавашното хакване седи близката до ГРУ хакерска група Fancy Bear. 

 

Атаката е заради предателството на България към Русия и доставки на оръжие за Украйна, твърди хакерската група. Последната руска хакерска атака срещу правителствени сайтове, за която съобщиха от Прокуратурата, не е подминала и институцията на Президентството.

 

Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Предприети са мерки за намаляване на въздействието на хакерската атака срещу сайта на Администрацията на президента, допълват от "Дондуков" 2. 

Сайтът е бил обект на DDoS атака, свързана със забавяне или временно ограничение на достъпа до сайта.

 

В нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него, допълват от „Дондуков“ 2.

Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената информация за хакерската атака.

 
Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП.

 

Днес, 15.10.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с разпространената в медии информация за хакерска атака срещу български сайтове, съобщиха от Държавното обвинение.

 

Атаката е била от типа DDoS-разпределителна атака за отказ от услуга.

Прокурор в СГП незабавно разпореди извършването на проверка по наличната информация по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 от ЗСВ. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“ и на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ на МВР, като след приключването й материалите следва да бъдат докладвани в СГП за преценка на събраните данни и наличието на основания за образуване на досъдебно производство.

 

За резултатите от проверката обществеността ще бъде уведомена

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 3281 |14.10.2022 Ген. Запрянов: Целта с Кримския мост е да се мобилизира проруският елемент в България . 0| 3099 |14.10.2022 Руските сили нанесоха ракетни удари в Харков . 11| 3337 |14.10.2022 Проруския лидер на Херсон ”евакуира” хора в Русия за ”отдих и учение” . 4| 11051 |13.10.2022 The Washington Post: Руският елит започва да говори за смяна на ръководството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads