Реклама / Ads
22| 2981 |04.09.2024 НОВИНИ

Руски "Кинжали" и "Шахед" удариха историческия център на Лвов, защитен от ЮНЕСКО. Само бащата от снимката е жив

.
Само бащата на снимката остана жив
В нощта на 4 септември руските войски са извършили „комбинирана“ атака срещу центъра на Лвов с помощта на крилати ракети и безпилотни самолети „Шахед“, съобщи началникът на регионалното военно управление Максим Козицки. Най-малко седем души са загинали в резултат на удара, каза кметът на Лвов Андрей Садови.
 

Сред мъртвите, допълни той, има три деца. Според Козицки едно от тях е деветгодишно момиче. Известно е също , че сред загиналите има мъж, 50-годишна жена, която е работила като медицинска сестра-акушерка в градска клиника, и по предварителни данни 14-годишно момиче.

 

.

По-късно Садови говори за семейство, в което са загинали четирима души. На снимката, разпространена от кмета, цялото семейство е заедно - съпруг, съпруга и трите им дъщери. Според Садовой само мъжът е оцелял. Съпругата му Евгения и дъщерите му Ярина, Дария и Емилия починаха в собствения си дом.


Най-малко 38 души са ранени, каза Максим Козицки. Според Садовой сред жертвите има и деца. Максим Козицки съобщи , че те са пет. Един от тях, 15-годишен тийнейджър, е в средно тежко състояние, четирима са с леки наранявания.


След удара са се запалили жилищни сгради в района на централна гара. Общо повече от 50 сгради са повредени в града , според Садовой, включително две медицински институции и две училища, където часовете бяха отменени на 4 септември. В резултат на удара са пострадали и исторически сгради в центъра на града. Хората „определено“ ще бъдат преместени от някои повредени къщи, добави Садови.



.
.

Началникът на областната администрация Максим Козицки уточни, че в ударените райони няма инфраструктура и военни съоръжения. Според него най-малко седем архитектурни паметника от местно значение са били повредени по време на атаката. Всички повредени къщи се намират в историческата зона и в буферната зона на ЮНЕСКО, добави той.


Владимир Зеленски, коментирайки атаката срещу Лвов, отбеляза, че в града са пострадали обикновени жилищни сгради, училища и медицински заведения. Той добави, че Украйна се нуждае от способността да използва оръжия с голям обсег без ограничения, за да „отговори справедливо на терора“ и да предотврати подобни атаки срещу украински градове.


Руското министерство на отбраната съобщи, че руските войски в Лвов са нанесли удар с „Кинжали“ и дронове по предприятия от военно-промишления комплекс, където се произвеждат и ремонтират електронни компоненти на самолети и ракетни оръжия. От ведомството добавиха, че целите на удара са постигнати и всички набелязани цели са поразени.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4687 |04.09.2024 Българска рок песен с номинация за 'Грами' 2025" . 2| 2176 |04.09.2024 Фон дер Лайен: В следващата Европейска комисия се очаква да има поне 10 жени . 4| 2305 |04.09.2024 Forbes преброи рекордни загуби на руска бронетехника при настъплението срещу Покровск . 1| 2390 |04.09.2024 Празниците на изкуствата „Аполония“: Творческа магия и вдъхновение за 40-ти път в Созопол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads