Реклама / Ads
12| 4797 |17.02.2015 НОВИНИ

Руски медии: 65% от българите са притеснени от спирането на "Южен поток"

.
Близо 65% от българите смятат, че спирането на "Южен поток" ще се отрази негативно на икономиката на страната. Това сочи проучване по поръчка на международната информационна агенция "Русия днес".
 

 

На подобно мнение са и съседите от Сърбия, като там 61% от анкетираните определят като отрицателно замразяването на енергийния проект. В Австрия хората с  такова мнение са 38%, а 37% за първи път чували за "Южен поток".

 

Данните показват, че в трите страни, в които проведено изследването,  44% от запитаните смятат, че прекратяването на проекта е изгодно най – вече за Турция, пише iNews. 

 

След като руският президент Владимир Путин  обяви, че спира "Южен поток" и обвини България за това, Москва и Анкара се разбраха за изграждане на "Турски поток".

 

"Сега транзитът ще преминава през територията на Турция и естествено страната ще получава средства от това. Загубите на  държавите,  които  се отказаха от транзита  - България и Сърбия, могат да се оценят на около половин милиард евро на година", коментира  аналитикът от инвестиционната група  "Норд-Капитал" Роман Ткачук пред радио Sputnik. 

 

Изследването показва също така, че  австрийците са най – малко притеснени от замразяването на проекта, тъй като Виена  има най – много алтернативи за  доставки на газ.

 

"България и Сърбия зависят на 80% от доставките на синьо гориво. Заради това на разрива им с "Газпром" се гледа като на много негативно явление.  Двете страни ще трябва да разчитат на  доставки от "Турски поток" и да пригодят своята инфраструктура към тръбопровода", добави експертът.

 

Според него спирането на "Южен поток" ще навреди на бюджета на България и вина за това имало правителството в София.

 

Ткачук коментира, че всичко проекта е било договорено с предишното правителство, но всичко договорености били развалени от премиера Бойко Борисов.

 

"Затова България може да се сърди само на себе си. В последно време виждаме, че Борисов се опитва да седи на два стола, но това не му се отдава и аз казвам, че бюджетът на България ще пострада силно", заяви експертът, цитиран от econ.bg,

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4745 |16.02.2015 Антон Киссе одобри комисията на БСП за българите в чужбина . 3| 4777 |16.02.2015 Отваря координационен център за българите в Украйна . 3| 4635 |16.02.2015 НСИ: Българите харчат по-малко за храна и повече за обувки и дрехи . 86| 12299 |14.02.2015 Коритаров: Западът опитва да принуди Украйна да приеме руските условия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads