Реклама / Ads
0| 2607 |18.04.2023 НОВИНИ

Руски опозиционен лидер получи 25 г. затвор

.
Източник: БГНЕС
Популярният руски критик на Кремъл Владимир Кара-Мурза получи 25-годишна присъда по обвинения в ”държавна измяна” и разпространение на ”фалшиви новини” за руската армия. Подсъдимият се намира в московския следствен арест от април 2022 г.
 

Кара-Мурза трябва да плати глобата от 400 хил. рубли. Наложена му е и забрана за журналистическа дейност за следавщите седем години. Осъден е и на ограничаване на свободата за шест месеца след освобождаването от колонията.

 

"Самочувствието ми дори се повиши. Разбрах, че съм направил всичко както трябва. 25 години е най-високата оценка, която мога да получа за това, което съм направил, в което вярвам като гражданин, като патриот, като политик. Така че направих всичко както трябва“, предаде думите на Владимир Кара-Мурза след присъдата неговият адвокат Мария Ейсмонт.

 

"Владимир посрещна обявяването на този период с усмивка“, добави тя.

 

Плановете на защитата са да обжалва присъдата, съобщи още Ейсмонт. "Смятаме, че при разглеждането на това дело са допуснати редица сериозни процесуални нарушения, поради което ще го обжалваме", каза тя.

 

Владимир Кара-Мурза е 41-годишен бивш журналист и баща на три деца, чието име през годините стана синоним на систематична критика към руския президент Владимир Путин. След нахлуването на Русия в Украйна опозиционерът беше обвинен от прокуратурата в държавна измяна и в дискредитиране на военните спрямо мракобесния закон, приет според критиците му като инструмент за репресия. Айсмонт добави, че през годината след ареста Кара-Мурза никога не е успял да общува с децата си. Онзи ден той получи последния си отказ.

 

Критикът на Кремъл подчерта, че два пъти е бил отровен от руски агенти. В началото на процеса срещу него той го сравни с един от показните процеси на Йосиф Сталин през 30-те години на миналия век. Кара-Мурза отказа да поиска от съда да го оправдае и каза: „Престъпниците трябва да се покаят за стореното. Аз съм в затвора заради политическите си възгледи."

 

„Знам също, че ще дойде денят, когато мракът над страната ни ще се разсее“, каза още той по време на процеса.
.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 2736 |18.04.2023 Лидерът на ”Спаси София” Борис Бонев обеща кампания, каквато софиянци не са виждали . 13| 2893 |17.04.2023 Руски критик на Путин е осъден на 25 г. затвор . 27| 4552 |16.04.2023 FT: Какво трябва да направи Киев, за да пробие руските отбранителни линии и какви са рисковете? . 42| 10574 |16.04.2023 Над 500 убити руски военни за нощ. Немските танкове атакуват окупаторите в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads