Реклама / Ads
9| 6555 |11.08.2023 НОВИНИ

Руски тайни служби зад шантажи срещу шаха в България? Купа на Митрофанова по време на смърт

.
Зловреден софтуер се маскира като услуги за шах за компютри и мобилни устройства. През януари-март 2023 г. Kaspersky Lab регистрира над 15 000 атаки срещу любители на шаха. През цялата 2022 г. подобни кибератаки са почти 45 000. Хакерите заразяват устройства с рекламен софтуер, троянски коне и дори рансъмуер. Последният напълно блокира достъпа до файловете на потребителя.
 

Едно от откритите през 2023 г. приложения изпрати SMS от заразен смартфон.

Тоест нападателите са използвали устройството за разпространение на спам, категорични са кибер експерти. Друг вирус имитира истинското популярно приложение Chess Pro. Програмата, без знанието на собственика, отворя рекламни раздели в браузъра. Всичко това се обяснява с факта, че в момента интересът на хората към шаха и специализираните събития се е увеличил. И това се случва не само в Русия, но и в други страни.Всички запалени по шаха в България трябва да бъдат особено внимателни. Защото руската пропаганда и тайни служби не се колебаят да използват родния шахмат за скрити, провокативни цели.

 

Доказателство за това е проведения през септември 2022 г. турнир „Купата на на посланика“ под патронажа на Елеонора Митрофанов, ръководител на дипломатическата мисия на Москва в България.

 

Българският световен шампион Васил Топалов, чието име бе забъркано от откровено враждебни действия на международната шахматна федерация ФИДЕ, заявява на 29 април 2023 г., че президентът на ФИДЕ не би трябвало да бъде руснак. Според него Международната организация живее повече от 20 години с 90 % руски пари, а някои от спонсорите на ФИДЕ са спонсори и на войната.

Не е тайна, че президентът на ФИДЕ е считан за голям путинист.

 

Цинично е да се провежда турнир под патронажа на Митрофанова в момент, когато руските войски бомбардират жилищни комплекси, училища и болници в Украйна, избиват и насилват мирни жители.

 

Когато руският шах стана нежелан в Европа заради агресията в Украйна той предприе миграция в Азия, след като се оказа нежелан в Европа заради агресията срещу Украйна. Този акт на бягство е бил подкрепен и от български дейци като Антоанета Стефанова, Георги Градев и Цвета Галунова. Същите  хора атакуват брутално единствената лицензирана и законна федерация по шахмат в България „Българска федерация по шахмат 2022“ (БФШ 2022) с президент бизнесменът Васил Антонов. Стига се до пълен абсурд FIDE да се намесва арогантно в ситуацията у нас, като заема страната на въпросните хора с болни амбиции. Говори се също за близки отношения на Антоанета Стефанова (номинирана през 2021 г. от ИТН за поста министър-председател) с вицепрезидента на ФИДЕ Георгиос Макропулос.

 

Припомняме, че именно федерацията „БФШ 2022“ притежава държавния лиценз за извършване на спортна дейност, издаден ѝ от министерството на младежта и спорта (ММС) със заповед на служебния министър Весела Лечева от 3 ноември 2022 г.

Абсурдът не свършва дотук. Лицензирането на „БФШ 2022“ се оспорва по съдебен път от четири други „нелегални“ федерации, претендиращи да контролират спортната дейност и да изпълняват представителни функции, включително да представляват и България. Това са „Българска федерация по шахмат 1928“ (БФШ 1928), „Българска федерация по шахмат 64“ (БФШ 64), „Шахматна федерация България“ (ШФБ) и „Българска федерация по шах“ (БФШ).

 

По много съмнителен начин това довежда до отказ на FIDE да приеме в редиците си „БФШ 2022“ въпреки предоставения ѝ от ММС лиценз. Вместо това, с решение на Съвета на международната федерация от 4 април 2023 г., е наредено създаване на временна комисия, която е упълномощена да управлява българския шахмат до провеждане на избори за нов, общопризнат президент на единна федерация. Това е непонятно решение, след като има законно лицензирана федерация, която изпълнява всички свои задължения стриктно, спазвайки международните правила, установени от десетилетия.

 

За председатели на въпросната комисия са назначени румънецът Даниел Флоря – от името на FIDE, и албанецът Ералд Дервиши – от името на европейския шахматен съюз (ECU), а за нейни членове са поканени по един представител на петте враждуващи лагера. Охотно се включват Георги Градев – за БФШ 64, основана преди година от тогавашната депутатка от „Възраждане“ Цвета Галунова в партньорство с бившата световна и европейска шампионка, човек на партията на Слави Трифонов - Антоанета Стефанова, гросмайстор Кирил Георгиев от ШФБ, международен майстор Атанас Куртенков от БФШ и бившият депутат от ГЕРБ Руслан Тошев от БФШ 1928.

 

Президентът на лицензираната БФШ 2022 Васил Антонов е отказал участие и логично обжалва решението на FIDE с писма както до международната централа в Лозана, така и до новия министър на младежта и спорта Димитър Илиев. Защо министърът мълчи по въпроса не е много ясно. Любителите на шахмата се надяват, че не го прави от страх пред руската „дълга ръка“ в този истински заговор срещу шахматните среди и закона у нас…


.
Руските войски опожаряват и избиват в Украйна, но тук Митрофанова организира турнир...

 

Забележете: Турнирът „Купата на посланика“ под патронажа на Елеонора Митрофанова получава подкрепа от ръководството на руската база „Камчия“ и се провежда в зали на Руския културно-информационен център – и двете места са считани за прикритие на руските тайни служби.

 

Хората, които днес атакуват лицензираната законна федерация „БФШ 2022“ са известни със специалните си връзки с шефа на Международната шахматна федерация руснакът Аркадий Дворкович, който е бивш вице-премиер на Русия и считан за близък до Путин.

Има големи съмнения, че хакерските атаки през шахматни форуми са дело на ГРУ – руското военно разузнаване. То има „традиции“ в опитите да се намесва и влияе на процеси в България. Подобно съмнение се подхранва и от фактът, че турнира на посланичката Митрофанова стартира през 2021 г., когато Русия предприема невиждана по размер и агресивност пропагандна кампания срещу Украйна и страните, членуващи в НАТО и ЕС, в това число и срещу България.

 

Интересно е дали ДАНС, например, проявява интерес, защо и по какъв начин руското влияние се опитва да овладее българския шах и дали интересът на Москва е спортен? Не и спортен…

 

Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6995 |11.08.2023 Анализаторът д-р Пламен Димитров: „Нефтохим“ може да преработва и неруски петрол, не е скъпо да се внася през Босфора . 10| 7389 |11.08.2023 Руският милиардер Аркадий Волож: Войната в Украйна - варварска инвазия . 8| 5723 |10.08.2023 ”Евроком” и ”Честно казано с Люба Кулезич” са подслушвани от службите . 2| 2777 |10.08.2023 Съветът по сигурността към Министерския съвет обсъди руските учения в Черно море

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads