Реклама / Ads

41| 6281 |02.02.2020 НОВИНИ

Руският посланик: Някой не иска „Балкански поток“ в България, случаят ”Гебрев” е реанимирана история

.
Анатолий Макаров
Някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“ Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври.

Това заяви руският посланик Анатолий Макаров пред „120 минути, след като двама руски дипломати бяха обявени за персона нон грата у нас след шпионски скандал през януари.

 

„Руско-българските отношения съществуваха по един начин до 21 октомври и по друг след 21 октомври. До 21 октомври миналата година отношенията ни се развиваха много успешно. (…) На 21 октомври беше открит официално 11-километров тръбопровод, който свърза турската газопреносна система с българската - в село Горска поляна. Това беше тържествено събитие, заедно с министър-председателя. След това започнаха проблемите. На 25 октомври ме поканиха в Министерство на външните работи и ми съобщиха, че наш дипломат се занимава с дейност, която не отговаря на дипломатическата и трябва да напусне страната. Това беше първият епизод след датата 21-ви октомври! След това мога да ви разкажа и друга история - например на 8 януари, когато в Истанбул се състоя тържественото откриване на „Турски поток“. Там бяха поканени и Бойко Борисов, и президентите на Сърбия, на Русия и домакинът - президентът Ердоган. Две седмици след тази среща в Истанбул, отново ме канят в Министерство на външните работи и този път, нещо повече имам да кажа - това беше направено, през публичното пространство. Съобщават ми, че двама от нашите сътрудници - един от посолството, друг от търговското представителство, се занимават с противоправна дейност и за 48 часа трябва да напуснат България. Освен това Главната прокуратура обяви за издирване по линия на Интерпол още 3-ма руски граждани. На този фон сега се строят и се развиват нашите руско-български отношения, не знам как ще тръгнат нещата нататък. Ще видим какво ще стане, но разбирам, че това са сериозни проблеми, които възникват на този етап", каза Макаров.

 

"Какво се случи всъщност? Защо станаха така нещата? Защото такъв прецедент не е имало през цялата история на руско-българските отношения. Не говоря за 89-та г., говоря за периода и преди това. Какво се случи всъщност, че след като „Турски поток“ стигна до газотранспортната система на България и започваме строителството на газопреносната система на България, „Български поток“, „Балкански поток“, възникнаха тези отношения в отношенията между нашите страни. На някого не му хареса всичко това и някой не иска на територията на България да се появи „Балкански поток“! Има такива сили както в България, така и зад граница. И това, което се случва сега колкото и да е странно, се случва през последните 3 месеца, след 21 октомври. Разбирате от математика, всичко се случва след 21 октомври. Това е абсолютно очевидно и разбира се, предизвиква чувства на раздразнение на огорчение, след като ви споменах за онези срещи, събития, които станаха през първата половина на миналата година между Русия и България. Отношенията ни бяха във възход и се гордеех с това, че имахме такива отношения между страните.",продължи посланикът.


"Ще повторя още веднъж - онова, което става сега не може да предизвиква други чувства, освен огорчение, тъй като много неща са направени за развитието на нашите двустранни отношения. Просто се случват неща, които логично не могат да бъдат обяснени по никакъв начин и това разбира се, предизвиква у нас въпроси и аз много бих искал това, не знам как да го нарека - лов на руски дипломати, да приключи. Има много полезни неща, които може да свършим занапред. Бих искал силите, които пречат на строителството на „Балкански поток“, да оставят на мира и България, и Русия. Аз разбирам по този начин нещата – „Балкански поток“ е проект, който е потребен на България, отговаря на нейните икономически интереси и съм говорил за това с министър-председателя и с министъра на енергетиката, че този поток ще бъде построен. Вярвам на министър-председателя и на министъра на енергетиката, че проектът ще бъде осъществен. Но ситуацията е такава, че това не може да предизвика радост у мен. За съжаление, със сигурност сте чули изказването на господин Хейл, който говори по българското радио и каза, че „Балкански поток“, който за него е разновидност на „Турски поток“, не трябва да се строи, той създава проблем за САЩ и за цяла Европа. Това чух аз", обясни той.

 

Ще ви кажа, че „Турски проток“ е газопровод, който е построен от Русия до Турция по дъното на Черно море, който излезе на крайбрежието на Турция, една негова част, е предназначена за турско потребление, а втората линия тръгва към Югоизточна Европа. И по нататък - на границата, където аз бях тогава в Странджа, този „Турски поток“, по 11-километрова връзка, се свърза с газотранспортната система на България. А по-нататък, както казва г-н премиера, това е „Балкански поток“ и той е прав, според мен. Знам го, защото този поток ще тръгне за страните от Югоизточна Европа, включително Балканските страни и той ще работи в този формат. Затова споделям позицията на министър-председателя на България, да споделям я. Това го казва министър-председателят Бойко Борисов. Той казва, че този поток представлява част от газопреносната система на България, която свързва границата на Сърбия с границата на Турция и по тази система ще тръгне газ, който ще донесе транзитните такси за българската държава. Знаете ли, сега това, че газът върви през Турция, от януари, газът тръгна през Турция за България и хазната на България ще получи около 40 млн. евро.

 

Защо ще получи? Защото този газ иначе би преминал през Румъния и България би трябвало да плаща за транзита съответните такси. Това означава, че този газ ще е по-евтин, отколкото преди. Това означава, че българското население ще получава газ. Знаете ли колко газ постъпва в България? На този политик, който докара газ в българските домове, трябва прижизнено да му се издигне паметник! Не говоря за София. Ако в София има газ, каква ще е атмосферата? Какъв ще бъде въздухът в София? Знаете какви са информациите за замърсяването на въздуха. Това са много плюсове. Аз смятам, че премиерът е прав и му вярвам. Това е. А това, че нещата не се харесват на някого, какво да се прави! Не може да се харесаме на всички! Животът просто е такъв. Просто не трябва да се създава такова напрежение в двустранните отношения. Смятам, че това не е правилно. Да, разбирам, че Николо Макиавели казва, че целта оправдава средствата. Може би в това има някаква истина, смята Макаров.


Той отговори и на въпрос за убийството на бизнесмена Емилиян Гебрев и за съществуване на руска група убийци: "Задавате ми такива въпроси, които ми напомнят за историята на чудовището от Лох Нес - всички го знаят, но никой не го е виждал! Не знам за подобна част и кой знае за тази част изобщо нещо. Може би е взето от някои фантастични сборници. Не познавам такава част и смятам, че не е сериозно да се говори за нещо, което не знам и не искам да знам, защото това са фантазии.


Макаров коментира и личността на Сергей Федотов- Денис Сергеев. "Какво ще Ви кажа първо на първо. Първо съм учуден от тази тема. Това е в контекста на напрежението, което се създава между Русия и България и точно в този контекст се появяват тези разкази. Делото на Гебрев, не знам за какво става въпрос, защото тогава дори не съм бил в България. Пристигнах в България през октомври 2016 година, преди 3 години. Тази история, както я представяте се е случила някъде през пролетта на 2015 година. Но смятам, че всичко това е някаква абсолютно странна, специално реанимирана история, за да се подгрее ситуацията, която се случва в нашите двустранни отношения. Знам, че на 23-ти прокуратурата се е обърнала към Интерпол с искане да се издирят тези хора, които са участвали в делото на Гебрев.

 

Подали са такава молба, добре, но ме учудва защо периодът съвпада със ситуацията, в която се намират нашите двустранни отношения. Защо не се случи преди една година? Не в някакъв друг период, а точно сега. Нищо не е случайно, знаем това, ние сме сериозни хора с Вас. Казвате, че някой Федотов, или както нарекохте този човек, че са го видели в гаража, че е мазал дръжките на колата. Не знам, разбира се. Ако е мазал дръжките и са се отровили бащата и синът, а във Великобритания, след това са се отровили бащата и дъщерята, възниква странна мисъл в мен. Защо е такава странна селекция - баща и син, баща и дъщеря, при това несполучлива... И фактът, последното, което ще кажа - това, че е изпратено искане в Интерпол, не означава, че тези хора са виновни. В цивилизованите страни и в България се прави така. Само съдът доказва виновността или невиността на човек. Нали така стоят нещата в България? Кажете ми - нали съдът доказва вината или пък я доказва издирването?" каза още той.


"Скандалът стана вече прекалено голям.Защото без посолство няма скандал! Разбирам, че трябва да се включи посолството. 3-ма души, 3-ма дипломати за 2 месеца - това е една много добра ситуация. За едно денонощие на двама им е забранено да влизат в България и това е нормално? Не смятам, че това е нормално за цивилизованите двустранните отношения. Ако това е цената за построяването на „Балканския поток“, това е твърде скъпа, твърде висока цена за двустранните отношения. Ние пазим тези отношения. Така разбирам нещата. И вие трябва да ги пазите не по-малко - това е нашата двувековна история, това е моята позиция, извинете ме, може би има и други позиции, допускам, разбирам, полярност на мненията, но смятам че съм длъжен да кажа всичко това", не скри раздразнението си посланикът.


Той отговори и на въпрос дали Путин и Лавров ще посетят България: "Знам, че има такива сили, които не биха искали господин Лавров да пристигне в България, има сили, които не искат г-н Путин да дойде тук. Знаете ли кога за последен път дойде тук президентът Путин.....През 2008 г. стана. Питам дали ще бъдат ритуални тези посещения - по повод годишнината от Освобождението на България или ще са посветени във връзка с някакви конкретни проекти, някакви конкретни дела, някакви постижения. Смятам, че имаме всички възможности за това. Много бих искал г-н Лавров да пристигне в България. От 2014 година, той не е идвал тук, това са 6 години. Отдавна е време да дойде. Имаме теми за съвместни преговори и се надявам това посещение да се състои, надявам се на това. И посещението на Путин е едно много важно посещение, той е поканен официално. Надявам се, че подобно посещение ще се случи, но затова е необходима съответната подготовка, трябва да бъдат осъществени някакви големи проекти и тогава ще говорим, че е назряло времето за подобно посещение.

 

Много бих искал страницата, на която се намираме сега да бъде обърната. Знам, че голямата част от населението на България с голяма любов и симпатии се отнася към нашата страна. Имаме един Бог, един език, обща култура, общо изкуство, има много неща общи - ние винаги сме били един до друг и ще бъдем един до друг. Смятам ,че тези контакти, тези посещения трябва да продължават и затова работя в България вече три години и ще правя всичко, за да се развиват напред тези отношения. Това е моята задача, затова работя в България, завърши посланикът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 17| 6279 |02.02.2020 Шефът на президентския кабинет: Някой не иска Румен Радев да се кандидатира за втори вандат . 1| 3584 |31.01.2020 Британският посланик: За престой до 90 дни не е необходима виза . 9| 3643 |03.01.2020 Крум Зарков: Парите изтичат в джоба на някой, а водата по улиците . 0| 4284 |17.12.2019 Бивш посланик: Историята на Северна Македония идва от партийни пропагандисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ