Реклама / Ads
4| 6007 |20.03.2024 НОВИНИ

Министерството на енергетиката не казва дали изтеклата пътна карта с "Газпром" е автентична

.
"Министерството на енергетиката няма компетенции и правомощия" да извърши проверка на автентичността на изтеклата в медиите след публикуването ѝ от хакерската група "Български елфи" ("Bg Elves") Пътна карта за развитие на българската газопреносна мрежа с "Газпром". Това се казва с официален отговор на ведомството на въпрос на народни представители.
 

В началото на март народните представители от "Продължаваме промяната - Демократична България" Мартин Димитров и Ивайло Мирчев зададоха до министъра на енергетиката Румен Радев въпрос за автентичността на документа, който хакерската група "Bg Elves", която казва за себе си, че се занимава с българска контрапропаганда, публикува.

 

За документа се твърди, че е изчезналата пътна карта за развитие на газопреносната мрежа, която България подписа с "Газпром" през 2017 година.





През 2017 година тогавашният министър на енергетиката Теменужка Петкова от едната страна на масата, а до нея - шефът на “Газпром” Алексей Милер, подписаха въпросната пътна карта. Последва строежът на газопровода “Турски поток”, чиято стойност беше над 2,5 милиарда лева без ДДС.

 

Когато третият редовен кабинет на Бойко Борисов слезе от власт, се оказа, че пътната карта я няма. Изчезнала е.

 

Ако документът е автентичен, а това потвърди Георги Георгиев от Гражданско сдружение "БОЕЦ", който посочи, че е виждал документа в Министерски съвет, където му е бил показан, пътната карта ще доказва, че "турски поток" е построен през територията на България при неизгодни за нас условия и без аргументи за възвръщаемостта на инвестицията. Освен това, ще е доказателство, че тръбата на Путин, за която ние сме платила, е целяла да заобиколи Украйна, която беше нападната от Путин много скоро след това.

 

Документите, публикувани от "Bg Elves" - вижте в пълнота ТУК.

 

"Като минимум е логично лицата, участвали в обсъждането на документа, да отговорят на директен въпрос дали този документ са разглеждали. Възможно е от името на България да са поети ангажименти, за които Народното събрание няма информация. Тези факти следва да се проверят и изяснят", посочват народните представители Димитров и Мирчев във въпроса си.





От отговора пък става ясно, че "поради сериозния обществен и медиен интерес последният месец, Министерството на енергетиката възложи на инспектората да извърши проверка за наличието и съхраняването на Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа в Министерството на енергетиката". В отговора се казва, че през 2021 година вече е проверявано и в деловодството "няма заведен такъв документ".

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4655 |20.03.2024 Асен Василев: С първия мандат е приключено! . 6| 2851 |20.03.2024 Министър Тагарев: Името ми беше споменавано многократно. Благодаря за тази реклама . 9| 5915 |20.03.2024 Бойко Борисов блокира отпускането на военна помощ за Украйна от €60 000 . 2| 3019 |20.03.2024 Дали случайно ГЕРБ не са ни номинирали за министър? Явор Божанков показа търсачка, с която да проверим

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads