Реклама / Ads
2| 4101 |09.05.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Както Китай не признава суверенитета на Тайван, така и Сърбия не признава независимостта на Косово

.
Руслан Трад
"Пекин е най-големият чуждестранен инвеститор в Белград. Сръбското министерство на инфраструктурата и енергетиката съобщи, че тази година китайското финансиране е достигнало близо 20 млрд. долара, а вчера двете страни обявиха ново споразумение за свободна търговия".
 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Унгария за третата и последна спирка от европейската си обиколка. Той започна пътуването си във Франция и направи спирка в Сърбия, преди да се отправи към Будапеща, където ще остане до утре.


Това е първото посещение на китайския лидер в Източна Европа след пътуването до Чешката република през 2016 г. и демонстрира решимостта на Си да създаде групата 16+1 - китайска дипломатическа инициатива с бившите социалистически европейски държави, които инвестират в инициативата на Пекин "Един пояс, един път" (BRI). И Сърбия, и Унгария са членове на BRI.







"Има хиляди неща, които можем и трябва да научим от нашите китайски приятели", заяви сръбският президент Александър Вучич пред медии, като нарече двустранните връзки "желязно приятелство".

 

Пекин е най-големият чуждестранен инвеститор в Белград. Сръбското министерство на инфраструктурата и енергетиката съобщи, че тази година китайското финансиране е достигнало близо 20 млрд. долара, а вчера двете страни обявиха ново споразумение за свободна търговия. Сделката, която ще започне да действа през юли, има за цел да отмени митата за почти 95% от износа на Сърбия за Китай в рамките на следващите пет до десет години.


Унгария също се гордее със силните си икономически връзки с Китай. Само през 2023 г. Будапеща е получила 11,5 млрд. долара от китайски фондове, голяма част от които са свързани с електрически превозни средства. Докато Европейският съюз предупреждава срещу доминирането на Китай в критичния сектор, Унгария се опира на китайската подкрепа. През декември миналата година китайският автомобилен производител BYD обяви, че ще построи завод за сглобяване в Унгария, с което отбеляза първото си предприятие за производство на електромобили в Европа. Унгарският министър-председател Виктор Орбан се надява по време на посещението на Си тази седмица да обяви още възможности за инвестиции с Great Wall Motor, друга китайска компания за електрически превозни средства.


Нито Сърбия, нито Унгария планират да споменат нарушенията на човешките права в Китай, нито подкрепата на Пекин за Русия. И двете европейски държави са ръководени от авторитарно настроени политици, чиито възгледи до голяма степен съвпадат с антизападното мислене на Китай. Унгария трябва да поддържа своята "политика на откритост" в момент, когато "нашият най-естествен пазар за продажби [Западна Европа] е болен", по думите на Орбан. Унгария и Сърбия неведнъж са критикували западната подкрепа за Украйна във войната ѝ срещу Русия; Белград се противопоставя на налагането на санкции на Москва; а Будапеща наложи вето на санкциите на ЕС срещу Китай по въпросите на Синцзян, Хонконг и Тайван.


Териториалните претенции също сближават Пекин с някои страни от Източна Европа. Както Китай не признава суверенитета на Тайван, така и Сърбия не признава независимостта на Косово. На свой ред Китай подкрепя претенциите на Сърбия върху бившата територия, а Вучич е заяви категорично: "Тайван е Китай - точка".


Посещението на Си Дзинпин дойде непосредствено, след като парламентът на Сърбия одобри нов кабинет, в който влизат двама министри, на които САЩ наложиха санкции.


Александър Вулин, санкциониран от САЩ за трафик на наркотици и злоупотреба с обществена длъжност с цел подпомагане на дейности на Руската федерация на Балканите, е заместник на министър-председателя Милош Вучевич. Той беше министър на отбраната и шеф на разузнаването в предишната администрация, докато не подаде оставка през ноември, когато бяха наложени санкциите. Всички, които сме се занимавали и се занимаваме с руски информационни операции познаваме името на Вулин много добре.







Ненад Попович, който също е под санкции на САЩ заради корупция и връзки с Москва, е министър без портфейл. Бившият посланик на Сърбия в САЩ Марко Джурич заема поста външен министър, а Таня Мишчевич става министър по въпросите на интеграцията в ЕС. Бившият външен министър Ивица Дачич е новият министър на вътрешните работи, както и вицепремиер, а Синиша Мали остана на поста си като министър на финансите. Поставянето на Джурич като външен министър се счита за жест към Вашингтон.


Резултатите от изборите в Северна Македония също ще обслужат добре интересите на Китай и Сърбия.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2427 |09.05.2024 Шолц разкритикува призивите за отслабване на Европейския съюз като саморазрушителни и безотговорни . 2| 2401 |09.05.2024 "Даная за живот" внесе 12 хиляди подписа с искане за реформи в детското здравеопазване . 0| 2420 |09.05.2024 Слухът на малко дете е възстановен при първото в света изпитване на генна терапия . 12| 10347 |09.05.2024 "Положението в БДЖ не е хаос, а ад! Никой не ни казва нищо". Какво се случва с влаковете?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads