Реклама / Ads
3| 2428 |08.05.2024 НОВИНИ

Руската връзка в китайските инвестиции - Вучич посрещна Си Дзинпин в Сърбия

.
Си Дзинпини и Александър Вучич
В сряда Сърбия посрещна китайския президент Си Дзинпин с военен почетен караул преди срещата със сръбския му колега, на която ще бъдат обсъдени многомилиардните инвестиции на Китай в балканската страна и евентуални нови сделки, предаде "Ройтерс".
 

Посещението на Си съвпада с 25-ата годишнина от случайната бомбардировка на посолството на Китай в Белград от страна на НАТО и е част от първата му европейска обиколка от пет години насам, която включва Франция, а следващата спирка е Унгария.

"Днес пишем история", заяви сръбският президент Александър Вучич пред няколкохилядна публика, събрала се пред сръбския президентски дворец, която аплодираше и скандираше "Китай, Китай".


.

И двамата лидери се хвалят с желязното партньорство между своите страни. Заедно с Унгария, която е следващата спирка на Си, Сърбия е най-твърдият европейски поддръжник на огромния китайски инфраструктурен проект "Пояс и път", който обхваща части от Азия и Европа.


Си заяви, че е трогнат от топлото посрещане и че очаква посещението му да "отвори нова глава" в отношенията между двете страни.


"Сърбия се превърна в първия стратегически партньор на Китай в Централна и Източна Европа", каза Си, позовавайки се на сключеното през 2016 г. споразумение за стратегическо партньорство между двете страни.







Вучич заяви, че Сърбия смята остров Тайван, разглеждан от Пекин като отцепническа провинция, за част от Китай, точно както Китай смята Косово, което обяви независимост през 2008 г., за част от Сърбия.


Във вторник сръбският министър на финансите Синиша Мали заяви по държавната телевизия, че двамата лидери ще подпишат повече от 29 споразумения и някои търговски договори. Той заяви, че ще бъдат обсъдени високотехнологични проекти.


"Сърбия няма визов режим с Китай", каза Мали пред държавната телевизия RTS. "По този начин ние сме напълно отворени за техните инвестиции", каза той и добави, че западните страни налагат бариери и квоти за китайските инвестиции и продукция.


Според наблюдатели изборът на Си на Сърбия и Унгария има за цел да сближи две европейски държави, които са проруски настроени и са големи получатели на китайски инвестиции. Западните партньори на Сърбия гледат на страната като на китайски хъб на вратата към ЕС.







По време на посещението му във Франция президентът Еманюел Макрон и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен притиснаха Си да осигури по-балансирана търговия с Европа и да използва влиянието си върху Русия за прекратяване на войната в Украйна, но според анализатори без резултат.


СИМВОЛИКА НА ПОСЕЩЕНИЕТО


Посещението на Си се провежда по повод годишнината от бомбардировката на китайското посолство от страна на НАТО по време на кампанията срещу бивша Югославия, целяща да принуди покойния сръбски силен лидер Слободан Милошевич да прекрати репресиите срещу етническите албанци в Косово.


Бомбардировката, при която загинаха трима китайски журналисти и бяха ранени 20 китайски граждани, предизвика възмущение в Китай и извинение от страна на тогавашния президент на САЩ Бил Клинтън.


"Китайският народ оценява мира, но никога няма да допусне историческата трагедия да се повтори", заяви Си пред ежедневника "Политико" във вторник.


Миналата година Вучич подписа със Си споразумение за свободна търговия, което трябва да влезе в сила през юли и да отвори вратата към огромния китайски пазар за сръбските компании.


"Споразумението за свободна търговия ще донесе сигурност на нашите земеделски производители", заяви Вучич по време на приветствената си реч.







Китай притежава мини и фабрики в цяла Сърбия и е отпуснал милиарди за пътища, мостове и нови съоръжения, превръщайки се в ключов партньор на Сърбия в така необходимото развитие на инфраструктурата.


През 2023 г. Китай е вторият по големина търговски партньор на Сърбия след ЕС с общ търговски обмен от 6,1 млрд. долара и сред петте най-големи инвеститори, според националната агенция за инвестиции.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2495 |08.05.2024 Кремъл плаши, че би станало изключително опасно, ако НАТО изпрати войски в Украйна . 1| 2364 |08.05.2024 Политолог: Наблюдаваме делегитимация на българския политически елит . 1| 2452 |08.05.2024 ЦИК изтегли номерата на бюлетините, вижите номерата, с които ще се явяват партии и коалиции . 0| 2465 |08.05.2024 Все повече непълнолетни задигат стоки от моловете

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads