Реклама / Ads
3| 2282 |17.07.2024 НОВИНИ

Руслан Трад: Прекъсването на кабелите ще стане често явление по време на война. Според вас защитена ли е България?

.
Руслан Трад
Ако Кремъл прекъсне кабелите в очакване на конфликт, Вашингтон може да не успее да изпрати военните си сили в Европа и да координира действията си със съюзниците си от НАТО. Телекомуникационните мрежи са "меката част" на военната машина на САЩ и поради това са ключови цели за противниците им. Поставете тази информация в контекста на все повече приближаващ се към предвоенна ситуация свят. Според вас, имайки предвид всички тези предизвикателства, колко е защитена комуникационната инфраструктура в нашия регион и в частност България?
 

Руслан Трад, журналист, Facebook. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

Повече от 1,2 милиона километра подводни кабели свързват най-отдалечените кътчета на света. Тези мрежи предават правителствени и частни съобщения между континентите за броени секунди, като по този начин формират информационния гръбнак на съвременното общество.







Всеобхватността на комуникациите е превърнала тази кабелна инфраструктура в невидима част от ежедневието, но случаите на природна и човешка намеса подчертават тяхната уязвимост. Поради изключителната си важност кабелите се превърнаха в привлекателни военни цели.


През февруари 2024 г. хутите, които превзеха с помощта на Иран йеменската столица Сана, прекъснаха три подводни кабела в Червено море, като нарушиха 25% от интернет трафика в Европа и Южна Азия, и илюстрираха далечните последици от дори малки кабелни атаки.


Кабелите предават жизненоважни военни и дипломатически комуникации, които могат да бъдат цели в един конфликт. Прекъсването на кабелите ще стане често срещано явление по време на война.


През 1959 г. и 1960 г. съветски траулери прекъсват атлантическите кабели, което води до спиране на комуникациите. Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че радиокомуникациите през Атлантическия океан са ненадеждни поради йоносферни ефекти, които изкривяват комуникациите. Американското, британското и канадското разузнаване не успяват да установят дали СССР умишлено е прерязал кабелите, но ситуацията подчертава слабостите на общите им информационни мрежи. Ако Кремъл прекъсне кабелите в очакване на конфликт, Вашингтон може да не успее да изпрати военните си сили в Европа и да координира действията си със съюзниците си от НАТО.


Рязането на кабели е дейност от т.нар "сива зона", тъй като позволява на държавите да се намесват в критична телекомуникационна инфраструктура, без това да достига нивото на директен конфликт. Както и в киберсферата, изключително трудно е да се установи причината за прекъсване на кабел и да се определи дали то е било умишлено.







За да се предотвратят прекъсванията на кабелите, САЩ и други държави могат да увеличат броя и разнообразието на кабелните трасета. Преди повече от век Великобритания изгражда толкова голяма кабелна мрежа, че са необходими повече от 40 прекъсвания, за да се изолира Лондон от далечните краища на империята. Последните доклади сочат, че САЩ разширяват подводните кабелни маршрути до критични места в Индо-Тихоокеанския регион.


Телекомуникационните мрежи са "меката част" на военната машина на САЩ и поради това са ключови цели за противниците им. Предизвикателството е не само военно. Съединените щати трябва да следват многопластова стратегия, при която комуникационните възможности могат да бъдат преразпределени между космическата и подводната област, ако тези технологии се влошат поради природно бедствие или нападение. Подводните кабели и комуникационните спътници не са отделни технологии, а два компонента на единно информационно пространство, и тяхната ефективна интеграция ще гарантира по-добре потока от жизненоважни комуникации по време на криза.


Поставете тази информация в контекста на все повече приближаващ се към предвоенна ситуация свят. От Тайван до Украйна през Близкия изток, Северно море и Южна Америка, комуникациите се все по-често обект на атаки - не само кибер, но и директни саботажни действия, които включват използването на цивилни плавателни съдове и рибарски лодки, включително в Балтийско море, Черно море, Гвинейския залив и Южнокитайско море. Според вас, имайки предвид всички тези предизвикателства, колко е защитена комуникационната инфраструктура в нашия регион и в частност България?




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2212 |17.07.2024 "Най-ценното ни оръжие са ранцевите пожарогасители". Доброволци събират средства, за да се борят с огъня . 4| 2199 |17.07.2024 В опит да намали напрежението със Запада: Беларус въвежда 90-дневен безвизов режим за страни от Европа . 4| 2193 |17.07.2024 ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, но ще насърчи всички антикорупционни инициативи . 0| 2200 |17.07.2024 Продължава гасенето на големия пожар в Средна гора, вятърът затруднява работата на огнеборците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads