Реклама / Ads
7| 6745 |14.10.2023 НОВИНИ

Руслан Трад: Светът се готви за по-широка война

.
 

Това заяви пред Българското национално радио журналистът Руслан Трад, изследовател на Близкия изток.

 

И той е на мнение, че докато не бъде създадена палестинска държава, подобни конфликти ще продължат да се случват. Трад дори прогнозира, че те могат да станат по-жестоки.

“От друга страна, идеята за две държави винаги е била по-скоро хубава приказка. Хората, които са били най-близо до осъществяването на тази идея, са били убивани от радикални фракции от двете страни”, посочи Трад. 

 

По думите му атаката на “Хамас” над Израел е изпълнила своята цел - да привлече погледите и да разсее вниманието на Израел и съюзниците му от Украйна. 

 

"Най-вероятно "Хамас" са основният мозък зад атаката. Те имат много добри съюзници в това си начинание. Не само Иран. Русия също участва в споделяне на информация с “Хамас”. През последното десетилетие Русия изграждаше много сериозни връзки с Африка, с Близкия изток и стъпи много видимо със свои части в Близкия изток, с изграждането на нови бази в Сирия. Те стъпиха постепенно в по-широкия регион, включително в Египет, затоплиха отношения със Судан. Палестинската кауза винаги е била много полезна както за СССР, така и за днешната Руска федерация”, счита Трад. 

 

Той бе категоричен - Иран е страната, която най-много допринася за благоденствието на “Хамас” освен парите от Катар, които бяха пращани години наред в ивицата Газа.

Той допълни, че два от лагерите за подготовка на "Хамас" са били на 700 метра от границата и не са били засечени.

 

"Граничният пункт с Египет беше отворен за хуманитарна помощ, обаче е много ограничено влизането и излизането оттам. Израел заплаши дори Египет, Египет е много внимателен в момента. Де факто е блокирана територията на Газа. Ивицата Газа е блокирана както по суша, така и по море. Над 2 милиона души живеят в това пространство", поясни Руслан Трад.

 

Той бе категоричен, че няма как население от 1.1 млн. души да се премести от едната част на ивицата Газа, какъвто беше призивът на израелското правителство. Властите в Тел Авив дадоха ултиматум от 24 часа. 

 

"Означава, че когато започне сухопътната операция, ще имаме сериозен ръст на цивилните жертви. Аспект на военните действия, който Израел е готов да приеме в момента”, коментира Трад.

 

По думите на журналиста събитията сериозно вредят на регионалните планове на САЩ. 

 

“Покрай границата между Израел и Ливан има сблъсъци, има и движение на ирански части в Сирия, което притеснява САЩ. За САЩ и администрацията на Байдън това е един от най-тежките моменти”, каза Трад.

 

Той изрази хипотеза, че единствената причина все още да няма сухопътна операция в Газа, е позицията САЩ, защото американската дипломация играе възпираща роля за Израел. При инвазия в Газа конфликтът може да се разшири, смята още Трад. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4811 |14.10.2023 Съпругата на пернишкия прокурор не била жертва на домашно насилие . 2| 4619 |14.10.2023 Журналист на “Ройтерс” - убит в Ливан при израелски ракетен удар . 1| 4727 |14.10.2023 България праща чартър до Египет . 15| 4871 |14.10.2023 Тошко Йорданов повтаря фейка за Германия и въглищните централи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads